Αποκόληση “Ever Given”: Πτώση στις τιμές του πετρελαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πτώση 2% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την είδηση για τον μερικό απεγκλωβισμό του γιγαντιαίου πλοίου Ever Given, το οποίο προκάλεσε μεγάλες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο.

Οι εργασίες στη διώρυγα συνεχίζονται, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε θα ομαλοποιηθεί η θαλάσσια κυκλοφορία. Μάλιστα, σύμφωνα με το AFP, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 3,5 ημέρες για να λειτουργήσει και πάλι η διώρυγα.

Πιο αναλυτικά, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 1,8% στα 63,38 δολάρια το βαρέλι στις 8.58 (ώρα Ελλάδας), ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε 2,2% στα 59,63 δολάρια. Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), οι απώλειες είχαν περιοριστεί στο 0,5% για το μπρεντ και στο 1% για το αμερικανικό αργό.

Οι τιμές είχαν παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς χρηματιστές και επενδυτές προσπαθούσαν να σταθμίσουν τον αντίκτυπο από το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ και την επίπτωση από τα lockdown για τον έλεγχο των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η είδηση της μετακίνησης του Ever Given ώθησε τις τιμές του πετρελαίου να μειωθούν σημαντικά μετά την αρχική ελαφρά υποχώρησή τους το πρωί.

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 369 πλοία περιμένουν για να διασχίσουν τη διώρυγα, ανάμεσά τους δεκάδες πλοία εμπορευματοκιβωτίων, χύδην φορτίου, πετρελαιοφόρα και σκάφη που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο ή υγροποιημένο αέριο πετρελαίου, δήλωσε ο πρόεδρος της SCA Οσάμα Ραμπίε.

«Είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί η δραστηριότητα της ναυσιπλοΐας από σήμερα το μεσημέρι, Θεού θέλοντος», δήλωσε σήμερα ο Ραμπίε μιλώντας στην αιγυπτιακή τηλεόραση. «Δεν θα χάσουμε ούτε δευτερόλεπτο», τόνισε.