Μπάιντεν προς Κυριάκο : «Φοβού τους Κινέζους και δώρα φέροντες…»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια της ημίωρης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε προς τον κ. Μητσοτάκη τις έντονες ανησυχίες των ΗΠΑ για την διείσδυση της Κίνας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ανέφερε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι το θέμα της κινεζικής παρουσίας στο πρώτο λιμάνι της χώρας αφορά σε μια συμφωνία η οποία δεν μπορεί να ακυρωθεί, μια παράμετρο την οποία αναγνώρισε ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος ωστόσο επανέλαβε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό τις έντονες ανησυχίες των ΗΠΑ για την παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ιγνατίου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι αμερικανοί πραγματοποιούν ήδη μια εντυπωσιακή στροφή αναδεικνύοντας την Κίνα ως τη νούμερο ένα απειλή παγκοσμίως.

Ενδεικτικό το πόσο σοβαρή απειλή θεωρούν οι αμερικανοί την Κίνα, αναφέρει ο πολύπειρος δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου, είναι το γεγονός πως το βάρος της ανάδειξης αυτής της απειλής για την Δύση ανέλαβε προσωπικά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Άμυνας της Κίνας περιοδεύει ήδη στα Βαλκάνια και φυσικά στο πρόγραμμα του έχει να επισκεφθεί και την Αθήνα.

Την σκυτάλη των επισκέψεων παίρνει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος καταφθάνει και αυτός στην Αθήνα αμέσως μετά την αποχώρηση του κινέζου υπουργού για να συμμετάσχει στην Τριμερή Ελλάδος – Ισραήλ – Κύπρου.