Κ. Μητσοτάκης: Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Όλες τις δράσεις και τις πτυχές του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, οι οποίες θα αποτελέσουν την απαρχή για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: “Το σχέδιο αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά επτά μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας”.

“Αρκούμαι να επισημάνω το μέγεθος των πόρων που θα κινητοποιηθούν συζητάμε για 57 δισεκατομμύρια ευρώ. Συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα αλλάζει το υπόδειγμα της Ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντας τη σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Με ένα φορολογικό σύστημα που θα πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη, με σημαντικά έργα πνοής σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχουν και κοινωνικό πρόσημο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

– Στον πυρήνα του σχεδίου μας βρίσκεται η δημιουργία πολλών, μόνιμων, ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, μέσα από πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά με δύο όρους. Όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του ταμείου πρέπει ταυτόχρονα να επενδύει και δικά του χρήματα αναλαμβάνοντας το δικό του ρίσκο και όλα τα σχέδια, τα οποία τελικά για να εγκριθούν πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση.

– Στην πράσινη μετάβαση αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων, με δράσεις όπως η χωροταξική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη την επικράτεια. Έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλες αυτές οι δράσεις είναι συνεκτικές και κατατείνουν στον ίδιο στόχο.

– Το εθνικό σχέδιο περιλαμβάνει ένα ανυπολόγιστο συμβολικό κεφάλαιο. Γιατί σηματοδοτεί τη ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις και με συμφέροντα που καθηλώνουν την οικονομία. Αποτελεί ένα πραγματικά Εθνικό σχέδιο που πατάει επάνω στις προτάσεις της επιτροπής που καθορίζουν τον οδικό άξονα για την πορεία της οικονομίας μας.

– Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία όλων αυτών των μεγάλων επιλογών. Είναι μία ριζική ανακατεύθυνση που μεταμορφώνει την παραγωγική βάση της χώρας, οδηγώντας στη δίκαιη κατανομή του Εθνικού πλούτου.