Στο 5άστερο Μirragio στη Χαλκιδική το πρώτο υδατοδρόμιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Εγκρίθηκε το πρώτο, πανελλαδικά υδατοδρόμιο στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής

Από το 2022 θα ξεκινήσουν πιθανότατα οι πρώτες, ουσιαστικές πτήσεις με υδροπλάνα σε υδάτινα πεδία ανά την Ελλάδα, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μια νέα αγορά που μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τον ποιοτικό τουρισμό υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων στη χώρα μας.

Το πράσινο φώς για το πρώτο υδάτινο πεδίο στην Ελλάδα δόθηκε τώρα με την πρώτη έγκριση στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής κατόπιν της αίτησης της εταιρείας “Med Sea Ηealth Α.Ε” για την κατασκευή ενός υδάτινου πεδίου στο 5άστερο Miraggio Thermal Spa Resort. Πρόκειται για υδάτινες περιοχές προς-/αποθαλάσσωσης, εκτός των αδειοδοτηµένων υδατοδρομίων, που μπορεί να διευκολύνουν την επισκεψιμότητα περιοχών µε τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και την εξυπηρέτηση επειγουσών περιπτώσεων.

Η άδεια εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ για την υλοποίηση της έγκρισης του Υδάτινου Πεδίου η Med Sea Ηealth ΑΕ επέλεξε ως ανάδοχο την “Ελληνικά Υδατοδρόμια”, η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αντίστοιχες πρωτοβουλίες μπορεί να αναληφθούν σύντομα και από άλλους, μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, ακόμη και από αλυσίδες που διαθέτουν περισσότερες μονάδες και θέλουν να διευκολύνουν τη μετακίνηση των επισκεπτών τους, προσφέροντας τη δυνατότητα επιλογής περισσότερων προορισμών. Εστω κι αν πτήσεις, σε πιο πιλοτική βάση, μπορούν να ξεκινήσουν από φέτος, ουσιαστικά η πιο κρίσιμη χρονιά για το όλο εγχείρημα θα είναι η επόμενη.

Στο εγκεκριμένο Υδάτινο Πεδίο επιτρέπεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4663/20, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Οι πτήσεις μπορεί να πραγματοποιούνται από αδειοδοτημένα υδατοδρόμια ή/και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).

«Μέσω των υδατοδρόμιων θα εξασφαλίζεται η απευθείας πρόσβαση σε τουριστικά θέρετρα, σε πανέμορφες αλλά δυσπρόσιτες παραλίες, σε δημοφιλείς παραθαλάσσιες και παραλίμνιες περιοχές, σε αξιοθέατα μέρη για εκδρομές συνέργειας με την κρουαζιέρα, κ.λ.π.», σχολιάζει ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Τάσος Γκόβας.

«Η έγκριση του πρώτου Υδάτινου Πεδίου είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη καθώς θα αποτελέσει τον «πιλότο» για την έγκριση δικτύου Υδάτινων Πεδίων σε στρατηγικά σημεία τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας “Med Sea Ηealth ΑΕ” κ. Αλέξανδρο Γιαννακίδη, «με την έγκριση αυτή έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο που έχουμε για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Το Miraggio θα αποτελέσει από φέτος την πρώτη πύλη εισόδου και, η αρχή αυτή, θα είναι ένα ορόσημο για τον τουρισμό στην Ελλάδα γενικότερα. Η Ελλάδα, με την τεράστια ακτογραμμή και τις πανέμορφες παραλίες της, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες, όπως οι Μαλδίβες για παράδειγμα, που εδώ και χρόνια έχουν εντάξει τα υδροπλάνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς τους. Προορισμοί όπως η Χαλκιδική θα είναι πλέον προσβάσιμοι πιο εύκολα, ενώ οι επισκέπτες που βρίσκονται εδώ θα μπορούν να μεταβούν σε ένα νησί για εκδρομή, για λίγες επιπλέον μέρες διακοπών ή και το αντίθετο. Πέρα από τα πασίγνωστα νησιά του Αιγαίου και την πρωτεύουσα, πλέον όσοι ονειρεύονται να έρθουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να προσεγγίσουν και τόπους λιγότερο γνωστούς και ανεξερεύνητους αλλά εξίσου όμορφους, και να γευτούν την αυθεντική ελληνική φιλοξενία».