Κικίλιας: Γιατί ανατρέψαμε τις αποφάσεις για το εμπόριο σε Θεσσαλονίκη – Κοζάνη – Αχαΐα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

«Όταν σε κάτι τόσο δυναμικό, όπως η πανδημία, έρχεται εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής η Επιτροπή – με εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα – και παραθέτει νέα στοιχεία που δείχνουν περαιτέρω πίεση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, καταλαβαίνετε ότι δεν δυνατόν η Κυβέρνηση να κλείσει τα μάτια». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί άλλαξαν οι αρχικοί σχεδιασμοί για το άνοιγμα του εμπορίου στους τρεις αυτούς νομούς.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων» είπε μιλώντας στο Open, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η ανατροπή ισχύει, για αρχή για μία εβδομάδα ενώ στην συνέχεια ανέλυσε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση:

«Συμπάσχω με αυτούς τους ανθρώπους, τους καταλαβαίνω πλήρως, τόνισε. Καταλαβαίνω και τη μία κουβέντα παραπάνω, ενδεχομένως, μέσα στην αγωνία τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Αλλά προσέξτε.

Ο Έλληνας και η χώρα έχουν εθνική μνήμη επεσήμανε. Δόθηκε μία πατριωτική προσπάθεια τον Νοέμβριο, «ξεχείλισαν» τα Νοσοκομεία μας από συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ακόμα και για μία απλή κλίνη. Κάναμε όλη τη χώρα μία Υγειονομική Περιφέρεια για να αντέξουμε. Και τώρα, με τους εμβολιασμούς, που έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο τέλος αλλά έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο μήνα, όπου αυτή η πανδημία- όχι μόνο στη χώρα μας, πολύ χειρότερα σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, με φόρο αίματος υπερπολλαπλάσιο- τώρα που μας χτυπά την πόρτα και είναι εδώ, δεν θα προστατευτούμε;

Το Rt στην Αττική βρίσκεται κάτω από το 1 αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ καλά το 1; Όχι. Αλλά, παρουσίασε μία σταθεροποίηση, αν και σε υψηλά επίπεδα, και είναι κλειστή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όλες τις άλλες Περιφέρειες. Τι είπε μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών η Κυβέρνηση; Είπε, βοηθούντος και του testing, ελάτε να δώσουμε μία μικρή «ανάσα» και να δοκιμάσουμε να δούμε, βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση, πώς μπορεί να λειτουργήσει το λιανεμπόριο στα μικρά καταστήματα, πολύ περιορισμένα, σε συγκεκριμένο χρόνο και με τον τρόπο με τον οποίον τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επιβάλλουν και θα δούμε ξανά στην επόμενη σύσκεψη της Επιτροπής και στη μεθεπόμενη, πώς θα προχωρήσουμε»

Για την επιδημιολογική κατάσταση στους τρεις νομούς, ο κ. Κικίλιας σημείωσε: «Τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, η πληρότητα στα Νοσοκομεία μας στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη είναι κοντά στο 100% και έχουμε μηδέν κενές κλίνες ΜΕΘ. Εδώ και 2,5 μήνες παλεύουμε και προσπαθούμε για την Κοζάνη. Ο κρατικός μηχανισμός έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, έχει μεταβεί και θα ξαναπάει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει κάνει συσκέψεις με τις τοπικές Αρχές.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουμε 3.776 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων το 89% είναι συμπτωματικοί ασθενείς. 7.250 επαφές από τις οποίες το 44% είναι συμπτωματικές και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 45% το τελευταίο δεκαήμερο. Και στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στο Νομό Θεσσαλονίκης δόθηκε μια τεράστια και αγωνιώδης μάχη το Νοέμβριο από όλη την κοινωνία.

Στην Αχαΐα αυτή τη στιγμή έχουμε 95% πληρότητα στις απλές κλίνες, έχουμε επεκτείνει τρεις φορές το έκτακτο σχέδιό μας στα Νοσοκομεία, τα οποία στο μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι Covid και έχουν μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ-Covid κενές.

Το Νοέμβριο βιώσαμε μια τεράστια πίεση στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κοζάνη που οδήγησε σε κραυγές αγωνίας από την τοπική κοινωνία και τεράστια υγειονομική πίεση. Αρχικά στα μικρά περιφερειακά Νοσοκομεία και τελικά και στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να ελπίζω ότι όλοι πήραμε μαθήματα από αυτή την εμπειρία.

Θα ήθελα να παρακαλέσω να υπάρχει ψυχραιμία και να υπάρχει σύνεση, σωφροσύνη, ηρεμία και μέτρο μέσα σε αυτήν την τεράστια μάχη που δίνουμε σε αυτό τον πόλεμο.

Η χώρα πιέζεται όπως και άλλες 19 χώρες στην Ευρώπη, που η μία πίσω από την άλλη παίρνουν σκληρά μέτρα. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία.

Εμείς έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων και παράλληλα, να προχωρήσουμε μπροστά. Ο εμβολιασμός μάς δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά.

«Φέτος και το Πάσχα και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα από πέρυσι»

«Το φετινό καλοκαίρι σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό, προέβλεψε ο υπουργός,« Οι Έλληνες θα είναι εμβολιασμένοι. Μέχρι τις 2 Μαΐου, που είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων, το Πάσχα της Πίστης μας, θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικίες άνω των 60 και οι συνάνθρωποί μας που είναι ευπαθείς, που έχουν σοβαρά νοσήματα. Οι 50ρηδες και οι 40ρηδες θα εμβολιαστούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Και το φετινό Πάσχα θα είναι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Όλα θα είναι καλύτερα από πέρσι, αλλά με προσοχή, με εγκράτεια και φροντίζοντας ο ένας τον άλλον» κατέληξε.