Ανοίγουν τα πολυκαταστήματα – Άκυρο το πρόστιμο στο Notos

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το άνοιγμα και των πολυκαταστημάτων προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ακυρώνεται το πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ στο πολυκατάστημα Notos, το οποίο θα επαναλειτουργήσει, ενώ από την Πέμπτη θα ξεκινήσει να λειτουργεί και ο ισόγειος χώρος του πολυκαταστήματος Attica που βρίσκεται στο City Link στη Αθήνα, στο οποίο πωλούνται καλλυντικά και γυαλιά ηλίου.

Με βάση τις σημερινές διευκρινίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς “υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος” στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν.

Α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

Β) Στην αναστολή λειτουργίας που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με την μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away). Επιπρόσθετα για αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.

Oπότε δεν αποκλείεται και άλλα πολυκαταστήματα που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από αύριο Τετάρτη, τόσο με τη μέθοδο του click away όσο και με τη μέθοδο του click inside.