ΟΜΥΛΕ: Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των λιμένων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Καταστροφικό να επιδιώκεται η πώληση των μετοχών μέσα στην πανδημία” επισημαίνει η ΟΜΥΛΕ, σχολιάζοντας την ιδιωτικοποίηση των λιμένων Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας, τονίζοντας ότι “η οικονομία είναι παγωμένη και επικρατεί «επενδυτική άπνοια» με αρνητικές συνέπειες και για τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση”.

Η ΟΜΥΛΕ, εκπροσωπώντας τους εργαζομένους των μεγάλων Λιμανιών όλης της χώρας, με ανακοίνωσή της “εκφράζει σταθερά και αταλάντευτα την αντίθεση της στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών Λιμένων Α.Ε”.

Επισημαίνει ότι “η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικά με την πώληση του 67% των μετοχών του Ο.Λ Ηρακλείου, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη παράδοση του Λιμενικού Συστήματος της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα μετά και από την έναρξη της διαδικασίας στα Λιμάνια Αλεξανδρούπολης – Καβάλας και Ηγουμενίτσας”.

Σημειώνει επίσης πως “οι συνέπειες αυτής της ενέργειας θα είναι ολέθριες για την εθνική οικονομία, την τοπική ανάπτυξη και τους εργαζόμενους. Είναι όμως ακόμα πιο καταστροφικό να επιδιώκεται η πώληση των μετοχών μέσα στην πανδημία, όπου η οικονομία είναι παγωμένη και επικρατεί «επενδυτική άπνοια» με αρνητικές συνέπειες και για τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση.

Επίσης, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση μιλούν για διατήρηση των θέσεων εργασίας και για δημιουργία νέων θέσεων, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει γι’ αυτό.

Ούτε όμως για την κατοχύρωση των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων με την διατήρηση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού, ούτε βέβαια για την κατοχύρωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, πράγμα που αποτελεί για μας τους εργαζόμενους την ελάχιστη προϋπόθεση για την ύπαρξη μας στον χώρο των Λιμανιών.

Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να τηρήσει όσα για την εργασιακή συνέχεια των εργαζομένων έχει δεσμευτεί και να γίνει πράξη η νομοθετική κατοχύρωση τόσο των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού, όσο και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η ΟΜΥΛΕ και τα επιμέρους Σωματεία των εργαζομένων σε όλα τα Λιμάνια Α.Ε της χώρας, περιμένουμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ της κυβέρνησης και είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε όσα έρχονται στον χώρο των Λιμανιών.
Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας για να του εκθέσουμε τις δικές μας θέσεις”.