Συνέχισε η πτώση των Handies

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker & Maritime investments consultant

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Ως προς την αγορά των Handies, στην Ευρώπη υπήρχαν περισσότερα φορτία λιπασμάτων με κατεύθυνση την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως δεν ήταν αρκετά ώστε να απορροφήσουν όλα αυτά τα πλοία που έχουν μαζευτεί το προηγούμενο διάστημα. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έφτασαν στα $ 13,5-14,5Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 13-14Κ /ημέρα.

Στη Μεσόγειο άρχισαν να εμφανίζονται αρκετές απαιτήσεις, αλλά για το 2ο μισό του μήνα. Αντιθέτως, τα άμεσα διαθέσιμα πλοία αναζητούν εναγωνίως κάποια απασχόληση. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο υποχώρησαν στα $ 14-15Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 13,5-14,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 13-14Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 20,5-22Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικάνικος Κόλπος συνέχισε την καθοδική πορεία, που παρουσιάζει πριν από το Πάσχα των καθολικών, καθώς η συγκέντρωση χωρητικότητας είναι μεγάλη. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μειώθηκαν στα $ 13-14Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 21,5-22,5Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA παρουσίασε επίσης πτωτικές τάσεις, όμως η μικρή αύξηση της ζήτησης επιτρέπει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 15-16Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 25,5-26,5Κ/ημέρα.

Ως προς την αγορά στην Ασία, Νοτιοανατολική Ασία και Άπω Ανατολή δέχθηκαν πιέσεις και παρουσίασαν έντονη πτώση. Και η αγορά της Ινδίας υποχώρησε, όμως ο ρυθμός μείωσης ήταν μικρότερος σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 17,5-18,5Κ /ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 24,5-25,5Κ /ημέρα.

”and don’t forget to wash your hands, try to stay home and read our reports to pass time…”