Πότε εμβολιάζονται τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Β και σε άλλες ηλικιακές ομάδες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την προσεχή Τετάρτη, αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τις 19 Απριλίου, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα.

Επιπλέον, έδωσε στη δημοσιότητα και το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για περισσότερες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες:

-Από 16 Απριλίου έως 19 Απριλίου: ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, άτομα 18 έως 59 ετών
-21 Απριλίου: Εκπαιδευτικοί και ηλικιακή ομάδα 55-59
-24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50-54

Θρομβώσεις και AstraZeneca

«Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών, με προηγούμενο θρόμβωσης, η θρομβοπενίας», είπε η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

«Έχει τεκμηριωθεί ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία», είπε η κ. Θεοδωρίδου και έκανε εκτενή αναφορά στο πόρισμα του ΕΜΑ, την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η ίδια σημείωσε πως η συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων ή θρομβοπενίας μετά από εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα περιστατικό ανά 100.000 δόσεις. Αντίστοιχα η συχνότητα των θανάτων είναι 2 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Στη χώρα μας έγιναν πάνω από 380.000 δόσεις και έχει αναφερθεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό, μία περίπτωση.