Τουρκία: Πτώση 0,7% για την λίρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Κατά 0,7% υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερο του αναμενόμενου και ότι η ανεργία αυξήθηκε.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι πληθωριστικές προσδοκίες λόγω των αμφιβολιών για το αν η τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αυστηρή την πολιτική της, εν μέσω διαρκών πιέσεων από την κυβέρνηση για τη μείωση των επιτοκίων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αποφασίσει για τα επιτόκια μέσα στην εβδομάδα, με τη λίρα να διαπραγματεύεται σταθερά σε χαμηλότερα επίπεδα αφού η απόλυση τεσσάρων διοικητών σε δύο χρόνια δημιουργεί αμφιβολίες για την αξιοπιστία της.

“Δεν ενδιαφέρει αν το βασικό επιτόκιο θα μειωθεί άμεσα, σε λίγους μήνες ή δεν θα μειωθεί καθόλου”, ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank, προσθέτοντας πως όσο δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη προοπτική ότι η τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει πλήρως και ελεύθερα τα επιτόκια για να μειώσει γρήγορα τον πληθωρισμό προς τον στόχο, “οι προοπτικές για τη λίρα παραμένουν οι ίδιες”.