Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker & Maritime investments consultant
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst
Ως προς την αγορά των Handies, η Ευρώπη παρουσίασε περισσότερη δραστηριότητα, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ υπάρχουν ακόμα αρκετά φορτία για να καλύψουν την υπάρχουσα χωρητικότητα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτυπώθηκε στη συνολική εικόνα της ναυλαγοράς, που σε ορισμένες διαδρομές παρουσίασε πτώση και σε άλλες σταθερότητα.Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έφτασαν στα $ 13,5-14,5Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 13-14Κ /ημέρα.
Η Μεσόγειος ήταν αρκετά ενεργή, όμως η αυξημένη χωρητικότητα των προηγούμενων ημερών ασκεί πιέσεις. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετά φορτία προς τον Αμερικάνικο κόλπο και την Καραϊβική που ενίσχυσαν τους ναύλους. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο ανέβηκαν στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 13,5-14,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 13,5-14,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 20,5-22Κ/ημέρα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικάνικος Κόλπος παρέμεινε σταθερός σε γενικές γραμμές. Ξεκίνησε την εβδομάδα χλιαρά, με τους πλοιοκτήτες να πρέπει να μετακινηθούν λίγο νοτιότερα προκειμένου να βρουν κάποιο φορτίο. Όμως, στη συνέχεια εμφανίστηκαν περισσότερα φορτία για το υπόλοιπο του μήνα. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού διατηρήθηκαν στα $ 13,5-14,5Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 21,5-22,5Κ /ημέρα.
Η αγορά της ECSA παρουσίασε πολύ καλύτερη εικόνα, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Έτσι οι πλοιοκτήτες, βλέποντας τους βελτιωμένους δείκτες, αναθάρρησαν και αύξησαν τις απαιτήσεις τους. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 16-17Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 27,5-28,5Κ/ημέρα.
Ως προς την αγορά στην Ασία, παρατηρήθηκε διάφορα τάσεων μεταξύ βορρά και νότου. Από τη μία πλευρά η Κίνα κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με μεγαλύτερο όγκο φορτίων. Από την άλλη Ινδονησία και Ινδία, που είδαν τα νούμερα τους να υποχωρούν. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 21-22Κ /ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 20,5-21,5Κ /ημέρα.
”and don’t forget to wash your hands, try to stay home and read our reports to pass time…”