Η ΕΕ οχυρώνεται από τις μελλοντικές πανδημίες με εμβόλια τεχνολογίας mRNA

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σύμφωνα με το Politico, η ΕΕ επιλέγει πλέον μία συγκεκριμένη τεχνολογία εμβολίων, τα mRNA, καθώς
όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους, δείχνοντας ξεκάθαρα την προτίμησή της σε αυτά με τον αγγελιαφόρο RNA (mRNA).

«Το μέλλον ανήκει στα εμβόλια mRNA», δήλωσε από την πλευρά του και ο ευρωβουλευτής Πίτερ Λιέζ. «Είναι προφανώς πιο αποτελεσματικά και φαίνεται να έχουν λιγότερες παρενέργειες. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όμως είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις πιο γρήγορα και πιο στοχευμένα», τόνισε.

Διευκρινίζεται ότι με την τεχνολογία mRNA μπορεί να δημιουργηθεί μία νέα έκδοση εμβολίου μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενώ με την τεχνολογία του ιικού φορέα ή του αδρανοποιημένου αδενοϊού, που κατασκευάζονται άλλα εμβόλιο τα κορωνοϊού, απαιτούνται περισσότεροι από έξι μήνες.

Μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της Astrazeneca στην ΕΕ, την παγκόσμια ανησυχία για τις παρενέργειες του εμβολίου, αλλά και εκείνου της Johnson & Johnson, η ιταλική La Stampa γράφει ότι πρόθεση της ΕΕ είναι να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με τις δύο συγκεκριμένες φαρμακευτικές μόλις λήξουν. Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στα εμβόλια της Covid-19 που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA, όπως αυτά των Pfizer και Moderna.