Η ΕΕ ζητά άρση απαγόρευσης ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εποπτεύει στενά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων που είχαν συγκεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της Ουκρανίας και την Κριμαία.

Η Κομισιόν κάλεσε επίσης την Μόσχα να αναιρέσει την απόφαση απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας σε ορισμένες ζώνες της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρησή του από τις συνοριακές ζώνες της Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε προκεχωρημένες θέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας υψηλή διεθνή ένταση και την αντίδραση των δυτικών δυνάμεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι “οι μονάδες και οι στρατιωτικοί μας σχηματισμοί κατευθύνονται προς τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια, φορτώνουν τα αποβατικά πλοία, τις σιδηροδρομικές πλατφόρμες και τα μεταγωγικά αεροσκάφη”.

Στις 23 Απριλίου, οι δυνάμεις του νότιου στρατιωτικού τομέα και οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις που συμμετείχαν στις ασκήσεις άρχισαν να επιστρέφουν στους τόπους μόνιμης ανάπτυξής τους, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

“Αυτό που έχει σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τι θα γίνει επί του πεδίου από σήμερα”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλώντας την Μόσχα να ανατρέψει την απόφαση για την απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Κριμαίας, καθώς και το κλείσιμο του εναέριου χώρου επάνω από την Κριμαία, καταγγέλλοντας περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

“Η ΕΕ επαναδιατυπώνει την αταλάντευτη υποστήριξή της προς την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα απαγόρευση της ναυσιπλοΐας για τα ξένα πολεμικά και κρατικά πλοία σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που έχει προσαρτήσει η Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

“Από τις 24 Απριλίου και ώρα 21.00 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και ώρα 21.00, η διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη θα διακοπεί” ανακοίνωσε η αρμόδια διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στο Ria Novosti.

Η απαγόρευση αφορά τρεις θαλάσσιες ζώνες: το δυτικό άκρο της Κριμαίας, την ζώνη νότια της Σεβαστούπολης στο Χουρζούφ και τέλος το “τρίγωνο” ανοικτά της χερσονήσου του Κερτς

Η τελευταία αυτή ζώνη είναι η πλέον επίμαχη διότι βρίσκεται κοντά στον Πορθμό του Κερτς που ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα και είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων δηλώνοντας παράλληλα, όπως και το ΝΑΤΟ, ότι παραμένει “σε επιφυλακή”.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μπορεί να αμβλύνει την ένταση, αλλά ως κίνηση από μόνη της δεν θα σταματήσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή του Ντονμπάς.

Στην ανακοίνωσή του, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας να εποπτεύσουν στενά την κατάσταση και να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής για την Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι περιμένουν “πράξεις” και όχι μόνο “λόγια”.

“Κάθε μέτρο αποκλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας είναι σημαντικό και θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό”, δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν η ευκαιρία για την Μόσχα να κάνει επίδειξη δύναμης από τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ξεκινώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις λίγο αφού ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε “killer” τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πλέον, Ουάσινγκτον και Μόσχα συζητούν πιθανή αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής το καλοκαίρι σε ουδέτερη χώρα, με πρόταση της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον αναλυτή Μαρκ Γκαλεότι, στην παρούσα συγκυρία το Κρεμλίνο πιθανόν θεωρεί ότι πίεσε την Ουάσινγκτον προς την κατεύθυνση αυτή.

Ωστόσο, η ένταση παραμένει υψηλή, όπως δείχνουν οι πρόσφατες ανταλλαγές κυρώσεων και οι αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών.

Από την άλλη πλευρά, με τις στρατιωτικές αυτές κινήσεις “η Ρωσία έδειξε ότι μπορεί να αναπτύξει γρήγορα και μαζικά στρατιωτικές δυνάμεις σε ένα θέατρο επιχειρήσεων, συνεχίζει ο Μαρκ Γκαλεότι σε ανάλυσή του, ενώ το Κίεβο από την πλευρά του εισέπραξε ακόμη μία άρνηση σε μία ταχεία ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Ως προς την ουκρανική κρίση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε χθες, Πέμπτη, πρόταση του ουκρανού ομολόγου του για διμερείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διένεξης. Ο Πούτιν επιμένει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να διαπραγματευθεί για την σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία με τους φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ ο ίδιος δεν θα δεχθεί τον ουκρανό πρόεδρο στην Μόσχα παρά για συνομιλίες σχετικά με διμερή θέματα.

Το Κίεβο αρνείται κάθε διαπραγμάτευση με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, τους οποίους θεωρεί μαριονέτες της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ