Πλακιωτάκης: Πλατφόρμα για δωρεάν self test των ναυτικών από ΥΝΑΝΠ-ΝΑΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα πλοία και στα λιμάνια με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, τις ενέργειες του ΥΝΑΝΠ για τα δωρεάν self test των ναυτικών αλλά και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων Ελλήνων ναυτικών του «Angelic Power» αναφέρθηκε την Κυριακή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μιλώντας στον ANT1, απηύθυνε δημόσια έκκληση στον κόσμο να σεβαστεί και να τηρήσει τα μέτρα. Όπως είπε, από πλευράς των λιμενικών αρχών οι έλεγχοι έχουν ενταθεί από χθες και «αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προστατέψουμε την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προστασίας από τον Covid. Για να μπορούμε να γιορτάσουμε τα πολλά επόμενα χρόνια, θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα» τόνισε.

Για τα self test, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την πανδημία Covid-19 και της ειδικότερης μέριμνας για την υγειονομική ασφάλεια των ναυτικών, με δεδομένο πως οι ναυτικοί δεν εντάσσονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, το ΥΝΑΝΠ σε συνεργασία με το ΝΑΤ δημιούργησαν «σε χρόνο ρεκόρ» μία πλατφόρμα αντίστοιχη του «ΕΡΓΑΝΗ», στην οποία οι ναυτιλιακές εταιρείες θα μπορούν να καταχωρούν τους ναυτικούς που εργάζονται στα πλοία τους προκειμένου να έχουν και αυτοί το δικαίωμα της δωρεάν προμήθειας self test. Όπως εξήγησε, η βάση αυτή θα είναι συνδεδεμένη με την αντίστοιχη του ΗΔΙΚΑ, ενώ το αποτέλεσμα θα καταχωρείται στην ίδια βάση η οποία θα είναι φιλική στον χρήστη ακόμα και από κινητό τηλέφωνο. Ήδη, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας, Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Εργασίας), έχει προωθήσει κοινή υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν καλά νέα σε ό,τι αφορά στον επαναπατρισμό των Ελλήνων μελών πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Angelic Power», που έχουν εγκλωβιστεί επί μήνες σε αγκυροβόλιο. Πρόκειται για το ελληνικό φορτηγό πλοίο το οποίο είναι στο αγκυροβόλιο του Γκουάνγκζου, στη νότια Κίνα, πάνω από επτά μήνες, με αποτέλεσμα να είναι εγκλωβισμένο το σύνολο του πληρώματος, 22 άτομα στο σύνολο, εκ των οποίων εννέα Έλληνες ναυτικοί. «Οι διαπραγματεύσεις ήταν επίπονες και καθημερινές αυτό που μπορώ να πω με ασφάλεια είναι ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε ευχάριστα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.