Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου.Το βιβλίο προσφορών για το 5ετές κρατικό ομόλογο άνοιξε το πρωί της Τετάρτης, με τον ΟΔΔΗΧ να θέλει να εκμεταλλευθεί το ευνοϊκό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων (που οφείλεται εν πολλοίς στις δυναμικές κινήσεις της ΕΚΤ) και την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον S&P σε «BB».

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την κοινοπρακτική έκδοση του νέου ομολόγου στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.

Η έξοδος αυτή στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς.

Προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου η έκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξεως Ιανουαρίου 2052 με επιτόκιο 2,75%, όπου το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. ευρώ. Με τη νέα έκδοση του 10ετους ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου, το Δημόσιο άντλησε άλλα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%. Οι επενδυτές προσέφεραν να δανείσουν το Ελληνικό Δημόσιο με 29 δισ. ευρώ μέσω αυτής της έκδοσης.