Βελτιώσεις στα Handies

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Commercial Manager TMC MARITIME CO.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Ως προς την αγορά των Handies, η Ευρώπη έδειξε σημάδια ανάκαμψης, ενώ η προσφερόμενη χωρητικότητα για τον Μάιο είναι φθίνουσα. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έφτασαν στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 16,5-17,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 15-16Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος κινήθηκε σε χαμηλότερους ρυθμούς από την Ευρώπη, αλλά και εκεί ο μειωμένος αριθμός των διαθέσιμων πλοίων βοηθά την αγορά. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο έμειναν στα $ 16-17Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 15-16Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία ανέβηκαν στα $ 22,5-23,5Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικάνικος Κόλπος ακολούθησε την ευρύτερη ανοδική τάση του κλάδου, αλλά με μικρότερη ταχύτητα. Στις περισσότερες διαδρομές παρατηρήθηκε σταθερότητα στους ναύλους. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκαν στα $ 16-17Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 24,5-25,5Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA πρωταγωνίστησε στον Ατλαντικό, την προηγούμενη εβδομάδα, με πολλές νέες απαιτήσεις για το 2ο μισό του Μαΐου. Έτσι, η σχέση προσφοράς και ζήτησης δείχνει να είναι υπέρ των πλοιοκτητών. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 23,5-24,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 30,5-31,5Κ/ημέρα.

Ως προς την αγορά στην Ασία, Άπω Ανατολή και νοτιοανατολική Ασία παρουσίασαν εντυπωσιακή εικόνα, με τους ναύλους σ’ αρκετές περιπτώσεις να είναι στα ίδια επίπεδα με τα μεγαλύτερα πλοία. Αραβικός κόλπος και Ινδία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές με τους ναύλους για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, στις περισσότερες διαδρομές να κυμαίνονται στα $ 20-25Κ. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 25-26Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 26,5-27,5Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 22,5-23,5Κ /ημέρα.

”and don’t forget to wash your hands, try to stay home and read our reports to pass time…”