Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Δευτέρα, με το βλέμμα στα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 266.000 τον Απρίλιο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Μαρτίου κατά 770.000, την ώρα που οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο. Τα στοιχεία για την ανεργία επίσης διέψευσαν τους αναλυτές που περίμεναν να μειωθεί, με τον δείκτη ανεργίας ωστόσο να αυξάνεται στο 6,1%. Τα στοιχεία αυτά άμβλυναν τους φόβους των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και σε αύξηση των επιτοκίων της.

Στο ταμπλό, στη Νότια Κορέα ο Kospi σημειώνει κέρδη 1,68% και στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 ενισχύεται σε ποσοστό 0,51%.

Στην Ιαπωνία, αυξάνονται οι ανησυχίες για δεκάδες χιλιάδες αθλητές και αξιωματούχους που φτάνουν στη χώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο. Πολλοί θα προέρχονται από χώρες όπου οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ η διάθεση εμβολίων είναι εξαιρετικά αργή στην Ιαπωνία, με περίπου το 3% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο υπόσχονται αυστηρά μέτρα και τακτικό έλεγχο αθλητών και αξιωματούχων για κορονοϊό.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 0,25%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite χάνει 0,11% και ο Shenzen διολισθαίνει 0,66%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημειώνει άνοδο 1,11%. Σημειώνεται πως οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα αυξήθηκαν 1,3% τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις αναλυτών για άνοδο 1,4% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ