Μητσοτάκης: Το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να εφαρμοστεί πριν από το τέλος Ιουνίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα και έχουν ως “όπλο” το Ταμείο Ανάκαμψης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η τεχνική επεξεργασία στην Ευρώπη για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού βρίσκεται σε καλό σημείο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοστεί πριν από το τέλος Ιουνίου.

“Οι πολίτες θα θέλουν να ταξιδεύουν και να επιστρέφουν στις χώρες τους χωρίς περιορισμούς”, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι σκοπός του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών και όχι το πώς οι ίδιες οι χώρες θα αντιμετωπίσουν τους πολίτες τους που εμβολιάζονται.

“Είναι εργαλείο για ταξίδια χωρίς να χρειάζεται καραντίνα”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας και όσα ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες (όσον αφορά για παράδειγμα το ωράριο των καταστημάτων της εστίασης) θα ισχύουν και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. “Δεν πρέπει να υπάρχει καραντίνα όταν έρχεσαι για διακοπές ή όταν επιστρέφεις στη χώρα σου από αυτές”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως παραδείγματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης την απόφαση για κοινή αγορά εμβολίων από τις Βρυξέλλες και τις προβλέψεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

“Πρόκειται για δύο σημαντικές αποφάσεις που δείχνουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, είπε, κάνοντας λόγο για ποσά που τα κράτη-μέλη δε θα φαντάζονταν ότι θα είχαν, προκειμένου να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.