Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενρμονισμένα με το επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ, καθώς και τη γενική στροφή των παγκόσμιων αγορών στην ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,63%, μετά το κλείσιμό του τη Δευτέρα σε ιστορικό υψηλό, με τις μετοχές του κλάδου ταξιδίου και αναψυχής να ηγούνται της πτώσης με απώλειες 3,7%, ενώ όλα τα βασικά χρηματιστήρια και κλάδοι βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, υφίσταται απώλειες 1,71%.
Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου υποχωρούν κατά 2,2%, στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Μαρτίου.
Ο γερμανικός DAX “χάνει” 1,77%, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,71% και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει πτώση 1,91%.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,26%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 απώλειες 1,21%.
Το “σήμα” της υποχώρησης έδωσαν οι επενδυτές στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, εγκαταλείποντας μετοχές όπως εκείνες των Apple και Microsoft, οδηγώντας τους Dow Jones Industrial και S&P 500 σε πτώση από τα ιστορικά υψηλά τα οποία είχαν αγγίξει.
Στα στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό, που πλέον παρακολουθούνται στενά από το επενδυτικό κοινό, η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση 0,9% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, έναντι προσδοκίας για αύξηση 1% των αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Reuters. Ωστόσο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 6,8%, έναντι προσδοκιών για αύξηση 6,5% στην ίδια έρευνα.