Πότε αναμένεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μετά τις 15 Μαΐου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η πλατφόρμα Taxisnet θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Αυγούστου ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας, αναμένονται γενναίες επιστροφές φόρου ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστούν δικαιούχοι επιδομάτων που έως τώρα αποκλείονταν λόγω του ύψους των εισοδημάτων τους.

πιπλέον, για φέτος καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ όλοι οι πληττόμενοι και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επίσης, για όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι θα έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 20% από το 30% του εισοδήματος τους με e-αποδείξεις, το πέναλτι μειώνεται στο μισό.

Όσον αφορά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου, εφόσον η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως τότε. Αν όμως η φορολογική δήλωση υποβληθεί εντός του Αυγούστου, τότε στο τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όσοι επιλέξουν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ στο τέλος Ιουλίου, τότε θα έχουν έκπτωση 3% (από 2% που ίσχυε πέρυσι).

Η προκαταβολή φόρου που θα καταβληθεί φέτος θα ανέλθει στο 70% του φόρου που θα προκύψει για τα νομικά πρόσωπα, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή μειώνεται περαιτέρω και διαμορφώνεται στο 55% του φόρου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν επίσης και την απόφαση για μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 9% και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τα εισοδήματα του 2020 όσο και του 2021.