Εστίες κινδύνου επισημαίνει στην νέα της έκθεση, η Κομισιόν, για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες βασίζονται στην αβεβαιότητα για τον τουρισμό, στις επιπτώσεις της κρίσης στην επιβίωση των επιχειρήσεων, στα υψηλά ελλείμματα και στην αργή αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η έκθεση της Κομισιόν με τις εαρινές προβλέψεις, ανεβάζει υψηλότερα τον πήχη της ανάπτυξης στο 4,1% για φέτος και στο 6% για το 2022.
Στην ανάλυση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν καταγράφει υψηλά ρίσκα για όσο διάστημα η πανδημία Covid-19 επισκιάζει την οικονομία.
Αναλυτικότερα:
Η βασική παραδοχή είναι ότι η επίπτωση της πανδημίας στη ρευστότητα και στα εισοδήματα θα συνεχίσει να μετριάζεται από τις πολιτικές στήριξης και ότι η διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική σε συνδυασμό με την ισχυρή τόνωση του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους ωστόσο δεν μπορούν να προβλεφθούν οι ακριβείς επιπτώσεις του στην οικονομία, καθώς τα κλειδιά είναι η ταχύτητα υλοποίησης των έργων και η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των κονδυλίων
Υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τουριστικό κλάδο και τη χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια. Το σταδιακό άνοιγμα του τουριστικού κλάδου αναμένεται να στηρίξει τις καθαρές εξαγωγές, μαζί με την προβλεπόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγές, τάση που διακόπηκε λόγω της πανδημίας.
Κίνδυνοι προέρχονται από την επίπτωση της κρίσης στην φερεγγυότητα επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να εμφανιστεί μόλις σταματήσουν τα μέτρα στήριξης. Συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία η Κομισιόν αναφέρει ότι οι επιπτώσεις των δυσχερειών των επιχειρήσεων στην αγορά εργασίας και στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χειρότερες από τις αναμενόμενες.
Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό με τον οποίο θα εξελιχθεί η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.
Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης αναμένεται να συνεχίσουν να διευκολύνουν την επιστροφή στην κανονική εργασία των εργαζομένων οι συμβάσεις εργασίας των οποίων ανεστάλησαν, και να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί η ανεργία στο 16,3% το 2021, αμετάβλητη σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης προβλέπεται να ανακάμψει με πιο βραδύ ρυθμό και μόνο να στηρίξει μια μείωση της ανεργίας το 2022 στο 16,1%.
Σχετικά με το δημόσιο χρέος η Κομισιόν προβλέπει πως μετά από μια κατακόρυφη άνοδο που συνδέεται με την πανδημία αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς γύρω στο 209% του ΑΕΠ το 2021, για να μειωθεί γύρω στο 202% το 2022.