Πρόσω ολοταχώς για το Χρηματιστήριο Αθηνών βάζει η ναυτιλιακή Costamare

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ομόλογο έως 100 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, διαιρούμενου σε έως 100.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία €1.000 θα εκδώσει η ναυτιλιακή Costamare, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, άναψε το «πράσινο φως» στο ενημερωτικό δελτίο της Costamare, για το πρώτο ομόλογο ελληνικής εταιρείας της Ναυτιλίας μέσω του ΧΑ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 912η/12.5.2021 συνεδρίασή του ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρίας με την επωνυμία «COSTAMARE PARTICIPATIONS PLC» για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή για διαπραγμάτευση άυλων, κοινών, ανώνυμων ομολογιών της στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου και την εγγύηση της «COSTAMARE INC.».

Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Costamare Shipping Co S.A., συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino, Hilton Athens κ.α.), εισηγμένη στο New York Stock Exchange (NYSE), ετοίμαζε μαζί με τους αναδόχους εδώ και καιρό την έκδοση του πρώτου ομολόγου ναυτιλιακής εταιρείας που θα εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η έκδοση του ομολόγου της Costamare, είναι κάτι που θέλει πολύ και η διοίκηση του Χ.Α., καθώς θα αναβαθμίσει περαιτέρω το χρηματιστήριο και κυρίως την αγορά ομολόγων, καθώς το εκτόπισμα τόσο της συγκεκριμένης εταιρείας όσο και γενικότερα της ελληνικής ναυτιλίας είναι παγκόσμιο, οπότε θα προσδώσει περαιτέρω κύρος και «βάθος» στην αγορά.

Ποια είναι η Costamare Shipping Co S.A.

Η Costamare, με επικεφαλής τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο (βρίσκεται στην 61η θέση του Top 100 του καταλόγου της Lloyd’s με τις ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας) κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκόσμια, καθώς διαθέτει έναν στόλο από 73 πλοία. Ήταν ιδιαίτερα δραστήρια τα τελευταία χρόνια, με πολλαπλές ναυπηγήσεις νέων πλοίων, αυξήσεις κεφαλαίου και συνεργασίες μεγάλου ειδικού βάρους. Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου ελέγχει περίπου το 58% της εταιρείας, καθώς φροντίζει να συμμετέχει στις όποιες νέες εκδόσεις μετοχών, διατηρώντας στο ακέραιο το ποσοστό της.

Η Costamare Shipping Co S.A. ιδρύθηκε το 1975 από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Το πρώτο καράβι του στόλου ήταν ένα μικρό cargo το οποίο μετονόμασε σε CARMEN, προς τιμής της συζύγου του Κάρμεν Κυρίτση με την οποία απέκτησαν τρεις γιους, τον Κωστή, τον Αχιλλέα και το Χρήστο. Από τον Νοέμβριο του 2010, η Costamare Shipping Co S.A. είναι εισηγμένη στη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του κόσμου, τη Wall Street.

Στην επικαιροποιημένη λίστα Containerisation International Yearbook των Lloyd’s, σχετικά με τους leaders στον χώρο της διεθνούς «βαριάς» ναυτιλίας, σε περίοπτη θέση είναι και όνομα του επικεφαλής της Costamare Κωστή Κωνσταντακόπουλου. Μάλιστα, ο κ. Κωνταντακόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας της λίστας, κατέχοντας τη 12η θέση.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2020 διαμορφώθηκε στα 460,3 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 3,7% έναντι του 2019 που ήταν στα 478,1 εκατ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα κέρδη για τους κοινούς μετόχους (προ αποσβέσεων) έφτασαν στα 123,7 εκατ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν στα 8,9 εκατ. δολάρια.

Στο 4ο τρίμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 119,1 εκατ. δολάρια έναντι 124,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ τα καθαρά κέρδη τριμήνου κατήλθαν στα 27,1 εκατ. δολάρια έναντι 35,9 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.