Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 1,12%

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με άνοδο 1,12% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, παρά την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών. Παρά την μεταβλητότητα και την ασταθή εικόνα που παρουσίασαν οι διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα οι αμερικανικές η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατόρθωσε να σταθεί ικανοποιητικά.

Θετικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία η επιτάχυνση του εμβολιασμού, το άνοιγμα του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το α΄ τρίμηνο του 2021.

Μεγάλες προσδοκίες για την ελληνική ανάπτυξη δημιουργούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει τόνωση του ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν αυτή την πρόβλεψη συντηρητική, εκτιμώντας πως μπορεί να υπάρξει άνοδος ακόμα και 18%.

Κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν φέτος για την Ελλάδα από το Σχέδιο Ανάκαμψης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Την ίδια ώρα οι διεθνείς αγορές ανησύχησαν καθώς ο πληθωρισμός, το βασικό μέτρο βάση του οποίου διαμορφώνεται η νομισματική πολιτική της Fed, σημείωσε άλμα 4,2% τον Απρίλιο, στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ανησυχίες για το πόσο κοντά είναι η αλλαγή πολιτικής της Fed, ο στόχος της οποίας για τον πληθωρισμό είναι πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Πάντως μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley και η Bank of America καθησυχάζουν τονίζοντας ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη διόρθωση στη Wall Street και στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 907,08 μονάδες, έναντι 897,01 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,12%. Από τις αρχές Μαΐου σημειώνει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,36%, ενώ από τις αρχές του 2021 καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 12,12%.

Τεχνικά, η αγορά βρήκε στήριγμα στα επίπεδα των 880 μονάδων και τα επίπεδα των 920 μονάδων και υψηλότερα αυτά των 950 μονάδων αποτελούν σημεία αντίστασης στην ανοδική πορεία της αγοράς. Τα επίπεδα των 880 και χαμηλότερα των 850 μονάδων αποτελούν σημεία στήριξης.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,47%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 3,09%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 5,39%, ενώ από τις αρχές του 2021 και καταγράφει κέρδη 11,86%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 448,806 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,761 εκατ. ευρώ, από 144,258 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς τη βδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 699 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 63,066 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 9,201 δισ. ευρώ.