Ακίνητα: Αγώνας δρόμου στις μεταβιβάσεις για να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στα γραφεία των συμβολαιογράφων έχουν οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους οι ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται έντονη κινητικότητα με τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων να έχουν «γκαζώσει» μετά τη βουτιά που σημείωσαν το 2020 όταν ξέσπασε το τσουνάμι της πανδημίας.

Τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι τον Απρίλιο, μόνο στη Νομαρχία Αθηνών άλλαξαν χέρια 835 ακίνητα. Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους, στη συγκεκριμένη περιφέρεια, πραγματοποιήθηκαν 2.522 μεταβιβάσεις ακινήτων όταν στο πρώτο τρίμηνο είχαν ολοκληρωθεί 1.687 μεταβιβάσεις.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων όπου τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, εν μέσω κορωνοϊού και lockdown, έγιναν 1.110 μεταβιβάσεις ακινήτων από 736 που είχαν καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Μετά το κέντρο της Αθήνας που πρωταγωνιστεί στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ακολουθεί η Καλλιθέα με 138 μεταβιβάσεις τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, ενώ ανοδικά κινούνται η Νέα Σμύρνη με 95 μεταβιβάσεις και το Παλαιό Φάληρο όπου άλλαξαν χέρια 71 ακίνητα. Πιο κάτω συναντάμε δημοφιλείς και ακριβές περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά, το Μαρούσι και το Χαλάνδρι, ενώ στο ραντάρ των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων βρίσκονται περιοχές Ζωγράφου, Ψυχικού, Φιλοθέης. Οι χαμηλότερες πτήσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων καταγράφονται στα δυτικά προάστια της Αττικής.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, τα τμήματα Κεφαλαίου των ΔΟΥ έχουν πάρει «φωτιά» ενώ ταυτόχρονα ανεβάζει ταχύτητες και η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myProperty μέσω της οποίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Από τις αρχές Μαρτίου που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν υποβληθεί περίπου 1.000 δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου ο αριθμός των ηλεκτρονικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης θα έχει φθάσει τις 2.000 και αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την 1η Ιουνίου και μετά καθώς από τη συγκεκριμένη ημερομηνία όλες οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Την ίδια ώρα στις Εφορίες φθάνουν δεκάδες email και φάκελοι με δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Περίπου 5.000 δηλώσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα στις ΔΟΥ.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν κινητοποιήσει πολλούς φορολογούμενους που σπεύδουν στα γραφεία των συμβολαιογράφων για να μεταβιβάσουν ακίνητα προκειμένου να προλάβουν τις νέες τιμές ζώνης, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών στους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Πηγή: Τα Νέα