Υποδέχονται τους πρώτους τουρίστες Ιθάκη, Δονούσα και Ηράκλειο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Την Ιθάκη, την Δονούσα και το Ηράκλειο της Κρήτης, αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ το MEGA, καταγράφοντας πώς προχωράει το τουριστικό άνοιγμα, τι γίνεται με τις κρατήσεις, αλλά και τι αναμένουν οι άνθρωποι του τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι συνολικά.

«Υπήρχαν κάποιες κρατήσεις ακόμα και τον Μάιο, αλλά με αυτό που έγινε τώρα με την Αγγλία λίγο πάγωσε η κατάσταση. Αρχίζει πάλι και υπάρχει ζήτηση για μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η διαδικασία του εμβολιασμού στο νησί έχει πάει πολύ καλά, έχει εμβολιαστεί περίπου το 65% του πληθυσμού, και σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται. Αν λάβουμε υπόψιν ότι το 20% του πληθυσμού είναι 0-18 ετών που δεν εμβολιάζονται, καταλαβαίνετε ότι η Ιθάκη έχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων. Όλες οι επιχειρήσεις τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα» εξήγησε ο κ. Λουκάς Αναγνωστάτος, αντιδήμαρχος της Ιθάκης και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου.

«Φέτος δεν είναι όπως το 2018 και το 2019. Αλλά θεωρούμε ότι φέτος θα είναι κάπως καλύτερα από πέρυσι. Το να πιάσουμε το 50% των τζίρων του 2019 θεωρώ ότι είναι εφικτό ως στόχος», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Λουκάς Βούζας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Δονούσα.

Δε θα είναι εύκολο να πιάσουμε το 50% του 2019, είπε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Μυλωνάκης, τουριστικός πράκτορας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Ξεκινήσαμε εδώ και μερικές ημέρες επίσημα την τουριστική σεζόν. Στο Ηράκλειο ήδη έχουν έρθει αρκετά αεροπλάνα. Περιμένουμε μέχρι τέλος του μήνα να υποδεχτούμε γύρω στις 500 πτήσεις από το εξωτερικό. Δεδομένης της κατάστασης, ο αριθμός δεν είναι κακός, αλλά δεν είναι και αρκετά μεγάλος. Σε μια χρονιά φυσιολογική ημερησίως αυτή την περίοδο έφταναν στο Ηράκλειο 100 πτήσεις. Τώρα κινούμαστε σαν να είμαστε στον Μάρτιο. Ο στόχος να παραταθεί η σεζόν υπάρχει, αλλά είναι πολύ δύσκολο» είπε ο κ. Μυλωνάκης.

«Πρέπει να έχουμε υπόψιν και τον ανταγωνισμό. Φέτος ανοίγουν όλοι οι προορισμοί, είχαν μείνει πίσω οι ανταγωνιστές, ακόμα και μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία πέρυσι δε δούλεψαν σχεδόν καθόλου. Δε θα είναι εύκολο να πιάσουμε το 50% του 2019. Αυτό φαίνεται από τώρα που είναι αρχή της σεζόν στους μεγάλους προορισμούς. Για τους προορισμούς που εξαρτώνται από την αγγλική αγορά, όπως στα νησιά του Ιουνίου, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πάνω κάτω η κατάσταση είναι ίδια με την Ιθάκη και στα άλλα νησιά του Ιονίου. Εμείς στηριζόμαστε κυρίως στη βρετανική αγορά, οπότε περιμένουμε το πράσινο φως για να ταξιδέψουν στα μέρη μας. Υπάρχουν οι κρατήσεις, το θέμα είναι να μην ακυρώνουν και οι αεροπορικές εταιρίες τις πτήσεις. Για το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς ήταν προγραμματισμένες 45 πτήσεις για τον Μάιο, και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν γίνει μόλις 8» επιβεβαίωσε και ο κ. Αναγνωστάτος.

Από την πλευρά του ο κ. Βούζας τόνισε ότι στη Δονούσα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει πολύ καλά, ενώ οι τιμές είναι προσιτές.

«Στα μικρά νησιά έχει εμβολιαστεί η πλειονότητα των κατοίκων και με τις δύο δόσεις, θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως και πέρυσι που δεν υπήρχαν καν τα εμβόλια. Έχουμε την εμπειρία από πέρυσι και κινούμαστε ανάλογα και φέτος. Οι τιμές στη Δονούσα είναι σχετικά λογικές. Για τα δίκλινα ξεκινούν από 50-60 ευρώ μέχρι 80 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούζας.

«Στο Ηράκλειο έχουμε προβλέψει για όλα τα βαλάντια. Ο πελάτης θα βρει αυτό το καλοκαίρι αυτό που θέλει στην τιμή που επιθυμεί. Πρέπει να σκεφτούμε και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πελάτες μας σχετικά με τον εμβολιασμό τους, αλλά και ποιες είναι οι απαγορεύσεις που θα έχει ο πελάτης όταν θα επιστρέφει στη χώρα του» τόνισε κλείνοντας ο κ. Μυλωνάκης.