Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που επανεκκινεί ο κλάδος της κρουαζιέρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

«H Μεσόγειος είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας και η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που επανεκκινεί ο κλάδος της κρουαζιέρας, χάρη στη σκληρή δουλειά των στελεχών της και της Ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε σήμερα ο Pierfrancesco Vago, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) και Εκτελεστικός Πρόεδρος της MSC Cruises μιλώντας στις εργασίες του 6ου Posidonia Sea Tourism Forum (PSTF).

Είπε ότι “η Ελληνική κυβέρνηση είχε συνεχή συνεργασία μαζί μας και με την υποστήριξη κυρίως του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, επέτρεψε την επανεκκίνηση και την έξοδο του κλάδου από τη «σκοτεινή εποχή» της πανδημίας του covid-19”.

Πρόσθεσε ότι περίπου 50 κρουαζιερόπλοια είναι έτοιμα να επανεκκινήσουν και ότι ήδη 18 από αυτά μεταφέρουν ταξιδιώτες στην Ευρώπη.

Τόνισε ότι ο αριθμός αυτός των κρουαζιερόπλοιων θα ανέβει σταδιακά, 28 επιπλέον τον Ιούνιο, 15 επιπλέον τον Ιούλιο και 16 επιπλέον τον Αύγουστο.

«Ο κλάδος μας χτίζει καλύτερα από ποτέ αυτή την επιστροφή. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα στελέχη μας έχουν δουλέψει με τις κυβερνήσεις, με τις λιμενικές αρχές και τις αρχές υγείας πολύ στενά ώστε να υπάρξουν υγειονομικά πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν την υπεύθυνη επαναφορά του κλάδου», τόνισε.

«Ήδη» πρόσθεσε «πολλοί επιβάτες ταξιδεύουν σε ασφάλεια με πρωτόκολλα που έχουν αποδειχθεί ασφαλή, καταδεικνύοντας ότι η κρουαζιέρα ίσως είναι η καλύτερη επιλογή».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) είπε ότι οι κρουαζιέρες στη δυτική μεσόγειο και στα Κανάρια νησιά είναι ενεργές από πέρυσι το καλοκαίρι, επειδή η ευελιξία του κλάδου βασίζεται στην ανθεκτικότητακαι στον τρόπο που αντιστέκεται στις συνθήκες.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μία καταπληκτική ευκαιρία να γίνει ένας προορισμός, όπου τα λιμάνια της να είναι επιβίβασης, κάτι που θα επιτρέψει-όπως είπε- την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και τη συνεισφοράστην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

«Η πανέμορφη χώρα σας είναι ευλογημένη με καταπληκτικά νησιά και τις πιο όμορφες ακτογραμμές του κόσμου» υπογράμμιζε ο PierfrancescoVago.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του για να εκμεταλλευτεί κανείς τα πλεονεκτήματα του κλάδου και θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις σε λιμενικές υποδομές και σε επίπεδο προορισμού, επεκτείνοντας τον διάλογο και τη συνεργασία με τις αρχές.

Αναφερόμενος στον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο του κλάδου της κρουαζιέρας, είπε από τα 150 δις.ευρώ που ήταν ο τζίρος παγκοσμίως το 2020 η αναστολή των εργασιών που είχε ένα αρνητικό πρόσημο 1% στην απώλεια των κρουαζιέρων, είχε σαν συνέπεια να μειωθούν κατά 9.100 οι θέσεις εργασίας βάσει των στατιστικών.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι κοινότητες που υποδέχονταν τις κρουαζιέρες πέρασαν και αυτές δύσκολα, καθώς είπε ότι ο κλάδος δημιουργεί μία οικονομία στις τοπικές αγορές καθώς ο ντόπιος πληθυσμός παρέχει υπηρεσίες όχι μόνο στα κρουαζιερόπλοια, αλλά και στους επιβάτες και στο προσωπικό τους.

Ο πρόεδρος της CLIA είπε εξάλλου ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας έχει κάποια συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την covid 19 και ο τομέας της κρουαζιέρας ήταν ο πρώτος που επέβαλλε τα test για τους εργαζόμενους.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι o κλάδος της κρουαζιέρας θα είναι μέρος της πράσινης ανάπτυξης καθώς η βιομηχανία του κλάδου οδηγεί την καινοτομία και έχει επενδύσει 19,5 δισ. εκατομμύρια ευρώ σε πλοία με νέες τεχνολογίες και καθαρά καύσιμα ώστε να έχει καθαρότερες εκπομπές.

«Είμαστε δεσμευμένοι σε ένα μέλλον βιώσιμων ταξιδίων και τα μέρη μας έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τις εκπτομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2030.Παρά τις προσκλήσεις της πανδημίας παραμείναμε πιστοί στη σωστή διαχείριση των πόρων και προσπαθούμε να βρούμε καινούργιους πόρους ιδιαίτερα καυσίμων μέσω περιβαλλοντικών τενχολογιών ώστενα είμαστε ηγέτες στην πράσινη οικονομία προκειμένου η συμβολή μας να είναι σημαντική στην απανθρακοποίησητων πλοίων» ανέφερε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)