Κραυγή απόγνωσης από τους ξενοδόχους – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ξενοδόχοι, καθώς με επιστολή τους, ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, εξαιτίας των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ζητά:

-Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ,
-απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ,
-μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή,
-παράταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας και του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Ο κλάδος της οικονομίας που έχει πληγεί πιο σφοδρά από την κρίση της πανδημίας είναι ο ξενοδοχειακός – μακράν του δεύτερου.

Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν έχει μέχρι σήμερα επαναλειτουργήσει μετά το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020, όσες δε επαναλειτούργησαν, το έπραξαν αυξάνοντας την ήδη τεράστια οικονομική τους ζημία, γιατί οι πληρότητες ήταν εξαιρετικά χαμηλές, στο pick τους, που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020, δεν ξεπέρασαν το 35%, τα έσοδα δε σχεδόν ανύπαρκτα.

Μετά το δεύτερο lockdown, που επιβλήθηκε αρχές Νοεμβρίου, η κατάσταση, που ήδη δεν ήταν διαχειρίσιμη, ξέφυγε εκτός ελέγχου. Στα ξενοδοχεία, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις κ.λπ., μέχρι τις 14 Μαΐου επιβλήθηκε μια έμμεση απαγόρευση λειτουργίας».

Κρατήσεις και έσοδα: 0 + 0 = 0

«Το άνοιγμα του Τουρισμού που ανακοινώθηκε (σωστά) στις 14 Μαΐου δεν σήμανε και έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων. Σήμερα οι κρατήσεις είναι στο 0 και στο 0 παραμένουν εννοείται και οι προκαταβολές και τα έσοδα. Και δεν αναφερόμαστε στην εικόνα του μηνός Ιουνίου, αλλά και στον Ιούλιο, που ελπίζαμε τα πράγματα να είναι καλύτερα.

Δυστυχώς, οι ελπίδες που είχαμε στις αρχές του έτους για μια σεζόν που θα πλησιάσει το 50% του έτους 2019 δείχνουν να εξανεμίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τα δεδομένα είναι ακόμα χειρότερα για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία, καθώς λειτουργούν καθ’ όλο το έτος και επομένως υπέστησαν άμεσα τις συνέπειες και των δύο lockdown, τα οποία μάλιστα συνέπεσαν με τις περιόδους που είχαν κατά τα παλαιότερα έτη τις μεγαλύτερες πληρότητες.

Ειδικά για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε χειμερινούς προορισμούς, το ήμισυ του τζίρου κατανέμεται στην περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, οι οποίες χάθηκαν, με αποτέλεσμα να καλούνται για ένα και πλέον έτος να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με μηδαμινά έσοδα.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι πως ακόμα και αν υπάρχει περί τα μέσα-τέλη Ιουλίου ουσιαστική τουριστική κίνηση, οι διαφοροποιήσεις ανά περιοχή και επιχείρηση, λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που εξ αυτής επιβάλλονται, θα είναι τεράστιες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με τις επιχειρήσεις μας να μη γνωρίζουν αν και πώς θα λειτουργήσουν, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας αποφάσισε να εισηγηθεί προς τον Υπουργό Εργασίας την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της εκσσε “Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας”!

Πρόκειται για μια απόφαση που, λόγω των συνθηκών της πανδημίας και των τεράστιων διαφοροποιήσεων που αυτή δημιουργεί, είναι κατά την άποψή μας εκτός πραγματικότητας και η οποία παραβλέπει τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση».