Σε τεχνολογική πρωτεύουσα του Αιγαίου θα εξελιχθεί η Σύρος χάρη στις δραστηριότητες του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας που θα αναπτυχθεί στο νησί από την Cisco και την ΟΝΕΧ με την συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η τριμερής αυτή συνεργασία επισφραγίστηκε την Πέμπτη με την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας και ίδρυσης του Κέντρου Τεχνολογίας, από τους Γ. Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Α. Τσιμπούκη, Γενικό Διευθυντή της Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας και Π. Ξενοκώστα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ONEX Neorion Shipyards.
Δεδομένης της μεγάλης τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ηγετικής θέσης της Ελλάδας στον κλάδο της Ναυτιλίας και συνειδητοποιώντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο Ναυτιλιακό τομέα υστερεί, εν συγκρίσει με άλλους τομείς, η Cisco και η ΟΝΕΧ είχαν καλωσορίσει την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχει, μέσω του Αναπτυξιακού της Οργανισμού “Κ2 Α.Ε.”, ως συνιδρυτής και αρωγός στην υλοποίηση του εν λόγω Κέντρου.
Κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης κατέδειξε την σημασία του εγχειρήματος σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο τεχνολογικό οικοσύστημα που θα στηρίξει την ναυτιλία και όχι μόνο.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ Πάϊατ αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία στους ναυτιλιακούς τομείς ενώ αναφέρθηκε στην αναζωογόνηση του ναυπηγείου της Σύρου από την ONEX και στην εμπιστοσύνη που δίνει το Ναυτικό των ΗΠΑ στο ναυπηγείο. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στην αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες και την δυνατότητα αυτές να κτισθούν στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα θα καταστεί τεχνολογικό hub με την έλευση της Cisco.
Από την πλευρά του ο γ.γ. Έρευνας και τεχνολογίας κ. Αθ. Κυριαζής έκανε λόγο για την ανάπτυξη ενός κόμβου θαλάσσιας τεχνολογία για ένα οικοσύστημα ψηφιακών συνεργασιών που θα δώσουν ώθηση στην ψηφιοποίηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και όχι μόνο. Επίσης αναφορά έκανε και στην πολιτική της κυβέρνησης για στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα εκείνων που δίνουν έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία.
Ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του ΥΝΝΠ κ. Ε. Κουτουλάκης εξήρε την προσπάθεια της Cisco και της ΟΝΕΧ για να αναφερθεί στην νησιωτική οικονομία, τη ναυτιλία και τις δράσεις του ΥΝΝΠ που σχηματοποίησαν μία ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική μέσα από νομοθετήματα που στηρίζουν την γαλάζια οικονομία και επιχειρηματικότητα.
Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος τόνισε ότι το εγχείρημα αποτελεί και μία ψήφο εμπιστοσύνης στο Ν. Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια ξεπερνά την Σύρο καθώς προσλαμβάνει εθνικής σημασία.
Για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ναυτιλία και τις δυνατότητες που διανοίγονται μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό έκανε λόγο και ο Δ/νων Σύμβουλος της Cisco κ. Α. Τσιμπούκης.
Τέλος ο πρόεδρος της ONEX κ. Π. Ξενοκώστας, τόνισε ότι η Σύρος είναι η τεχνολογική πρωτεύουσα του Αιγαίου, έκανε λόγο για τεχνολογική γέφυρα στις ψηφιακές τεχνολογίες με τις ΗΠΑ αλλά και στην σημασία του εγχειρήματος μέσα από το οποίο διανοίγονται ευκαιρίες για τα νέα ταλέντα στις ψηφιακές δεξιότητες.
Καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια παραδοσιακή δύναμη στη θαλάσσια δραστηριοποίηση τόσο σε εμπορικό όσο και αμυντικό επίπεδο, στη νέα ψηφιακή εποχή θα διακριθεί για το άνοιγμά της σε καινοτόμες ιδέες, τεχνολογικά επιτεύγματα, ανταλλαγή, δημιουργία και μεταλαμπάδευση τεχνογνωσίας, και ειδικά μέσω της ενθάρρυνσης τέτοιων πρωτοβουλιών από κοινού ιδιωτικών επιχειρήσεων, ελληνικών και ξένων, και δημοσίου.
Σύντομα, το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας δεν θα αποτελεί μόνο κύριο πυλώνα σε υπηρεσίες Managed Services Offerings, αλλά θα είναι, επίσης, ένας κόμβος θαλάσσιας καινοτομίας, με σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών που θα ‘’αλλάζουν τα δεδομένα’’ μέσω ενός οικοσυστήματος, ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιστημονικών συνεργατών, Start-up επιχειρήσεων, που θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μίας επιχείρησης, των πελατών της και της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε γενικότερο επίπεδο.