Τσαβούσογλου στη Θράκη: «Τουρκική» μειονότητα, ψευτομουφτήδες και υποσχέσεις για «βοήθεια» στο μενού των προκλήσεων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Νωρίς το πρωί έφτασε στην Αλεξανδρούπολη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και από την αρχή έδειξε τη διάθεσή του για προκλήσεις.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ξεκίνησε την επίσκεψή του που χαρακτηρίστηκε «ιδιωτική» με πρόκληση αφού ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter πως βρίσκεται στη Θράκη για συναντήσεις με την «τουρκική μειονότητα».

Μάλιστα, η ανάρτηση του έγινε πέραν της τουρκικής και στην αγγλική γλώσσα γεγονός που επιβεβαιώνει πως η ιδιωτική του επίσκεψη δεν απευθύνεται μονάχα στο εσωτερικό ακροατήριο στην Τουρκία.

Στις 11.15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της ‘τουρκικής μειονότητας’», γράφει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής “Τζελάλ Μπαγιάρ” όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θαμνά, εξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε μάλιστα και δύο στάσεις εκτός προγράμματος, μιλώντας με πολίτες που βρέθηκαν στον δρόμο για να δουν την αυτοκινητοπομπή του. Όπως είπε στους κατοίκους, σύμφωνα με το OPEN, η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της μειονότητας προσθέτοντας παράλληλα πως τα δικαιώματα της μειονότητας είναι ένα πανανθρώπινο ζήτημα.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και περίπου στις 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.

Σημειώνεται πως μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για τρία βήματα προσέγγισης.

«Είμαι πάντοτε αισιόδοξος για σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος. Αυτό, ωστόσο, απαιτεί τρία βήματα. Πρώτον, έναν ειλικρινή και διατηρήσιμο διάλογο. Δεύτερον, δέσμευση για αποχή από λαϊκιστική ρητορική και προκλητικές ενέργειες. Τρίτον, πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Αν αυτά τα βήματα εφαρμοστούν με καλή θέληση, οι δύο χώρες θα δρέψουν τους καρπούς όχι μόνο αυτού του θέρους, αλλά όλων των εποχών. Η μοίρα μας είναι να ζούμε στην ίδια γεωγραφία ως γείτονες. Θα έπρεπε επομένως να ορίσουμε τη σχέση μας με συνεργασία, και όχι με αντιπαράθεση. Εξαρτάται από εμάς να καθορίσουμε το πεπρωμένο μας και τον δρόμο προς τα εμπρός. Αυτά είναι τα μηνύματα που θα μεταφέρω κατά την επίσκεψή μου. Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια και θα γίνω επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Οι συναντήσεις μου θα συμβάλουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών μας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Πότε έρχεται στην Αθήνα

Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής μετά την επίσκεψή του στη Θράκη. Λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει για την Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν και θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ελλάδα.

«Persona non grata» για τους Πομάκους

Παράλληλα. έντονες είναι οι αντιδράσεις των Πομάκων της Θράκης ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας «Persona non grata».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης. «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Sabah: Τα επτά ζητήματα στην ατζέντα

Την ατζέντα που κουβαλάει στις βαλίτσες του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα αποκάλυψε την Παρασκευή η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτός από το αίτημα για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, φέρνει μαζί του και άλλα 7 ζητήματα για να θέσει στο τραπέζι με το Νίκο Δένδια, μεταξύ των οποίων Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο, μειονότητα.

Συγκεκριμένα κατά σειρά τα 7 ζητήματα, όπως τα παραθέτει η«Σαμπάχ», είναι:

  • ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
  • Υφαλοκρηπίδα
  • Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
  • Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
  • Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
  • Ζητήματα της ‘τουρκικής’ μειονότητας στη δυτική Θράκη
  • Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο