Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με τον φίλο μου και ομόλογό μου, το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας», ανάφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το πέρας της συνάντησής του.

Οι δύο ομόλογοι έκαναν γνωστό ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις 14 Ιουνίου.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων σχέσεων που πρεσβεύουμε. Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν καταστεί δυνατόν η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων ανοικοδόμησης συνεργασίας, υπογραμμίζοντας: «Συμφωνήσαμε την αμοιβαία αναγνώριση του ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, να μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα μας, κάτι που θα δώσει έμφαση στις τουριστικές βιομηχανίες των δύο χωρών».

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρχικά εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε εκ νέου στην Αθήνα, αλλά για τη θερμή υποδοχή που είχε στις συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.
«Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα.

Στην Άγκυρα είχαμε αποφασίσει να επιταγχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν την οικονομία και το εμπόριο. Έγινε μία υψηλού επιπέδου σε επίπεδο υφυπουργών στην Καβάλα και υπάρχουν 25 συμφωνημένα σημεία», υπογράμμισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου», τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές είναι σύμφωνες στο πώς θα προσωρήσει αυτή η συνεργασία.

Τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και «είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια πολιτική βούληση και από την πλευρά της Ελλάδας».

«Θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις και όρους και μαζί με τον Δένδια συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.