Λιμάνι του Πειραιά: Κανονικά από τις 9:00 τα δρομολόγια των πλοίων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αίσια ήταν η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να λύσουν την 24ωρη απεργία τους και να επιτρέψουν τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά. Έτσι, από τις 9:00 πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγια.

Το πρωί κι ενώ η απεργία είχε κηρυχθεί παράνομη, συνδικαλιστές εμπόδισαν το δρομολόγιο του «Blue Star Delos» για Θήρα – Πάρο – Νάξο να ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές ταξιδιωτών και κλίμα έντασης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος δήλωσε ότι η απεργιακή κινητοποίηση δέχθηκε επίθεση από το υπουργείο και τους εφοπλιστές και κατηγόρησε την «μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ» ότι απέκρυψαν και αποσιώπησαν την απεργία. «Γι’ αυτό σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που ούτε θέλαμε, ούτε επιθυμούσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του, το πρωί στο OPEN ανέφερε πως η Ένωση είχε ενημερώσει εδώ και πολλές ημέρες για την απεργία και έκανε λόγο για προσπάθεια «κοινωνικού αυτοματισμού» από την πλευρά των Αρχών, οι οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- επιχειρούν να στρέψουν τους επιβάτες των πλοίων κατά των απεργών.

Ακόμα, ο κ. Νταλακογιώργος υποστήριξε πως η απεργία κηρύχθηκε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική, το βράδυ της Τετάρτης, παρότι η ΠΕΝΕΝ είχε ενημερώσει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να μην εκδίδουν εισιτήρια για τη σημερινή ημέρα αλλά, όπως επεσήμανε, εκείνες «έπαιξαν ένα προβοκατόρικο παιχνίδι» και τόνισε πως τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υποστήριξε πως η Ένωση θα συμμετάσχει και στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 10ης Ιουνίου, που έχουν κηρύξει τα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία.

Η ΠΕΝΕΝ, με σχετική ανακοίνωση από την Τετάρτη απηύθυνε κάλεσμα για κινητοποιήσεις με κέντρο το λιμάνι του Πειραιά.

Επιπλέον, στην προαναφερθείσα ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η πάλη μας έχει στο επίκεντρο την υπεράσπιση του 8ώρου, της ίδιας της απεργίας, των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων που η κυβέρνηση και το κεφάλαιο μεθοδεύουν να δώσουν ένα νέο συντριπτικό πλήγμα.

Τα παραπάνω αποτελούν βασική προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας στη ΣΣΕ, στην κοινωνική ασφάλιση, στην απασχόληση και στα εργασιακά μας δικαιώματα. Κυβέρνηση, κεφάλαιο, εφοπλιστές επιδιώκουν να ξεπαστρέψουν με το νομοσχέδιο-έκτρωμα ό,τι έχει απομείνει όρθιο τα τελευταία χρόνια στα εργατικά δικαιώματα».