Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τη Δευτέρα η νέα διαγωνιστική διαδικασία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Για την προσεχή Δευτέρα προγραμματίζεται ο διαγωνισμός της ειδικής διαχείρισης για την πώληση του ενεργητικού της ΕΝΑΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων “Η Τρίαινα”.

Οι εργαζόμενοι, κατόπιν επικοινωνίας με τους διαχειριστές, ενημερώνουν ότι η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα εκπνεύσει περίπου στις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι “υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σοβαροί επενδυτές που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον”. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σίγουρη είναι η συμμετοχή της Pyletech Shipyards (όμιλος North Star), συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, η οποία είχε καταθέσει προσφορά και στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία (15,1 εκατ. ευρώ).

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο δεύτερος διαγωνισμός για την άλλη μισή έκταση των Ναυπηγείων, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) θα δημοσιευτεί λίγες ημέρες αργότερα. Εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τίμημα θα είναι χαμηλότερο από τα 55 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν οριστεί στην πρώτη διαδικασία, η οποία είχε καταστεί άγονη.

Η ανακοίνωση του σωματείου:

Χθες Πέμπτη έγινε τηλεδιάσκεψη του Σωματείου μας με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και τη συμμετοχή του νομικού μας συμβούλου κ. Βασίλη Πήττα, με τους διαχειριστές κ. Σεφέρη και κ. Μαράντο.

Από την συζήτηση και ενημέρωση που είχαμε στη συνάντηση αυτή, προέκυψαν τα εξής:

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου θα δημοσιευτεί (μετά από τις πιέσεις που δέχτηκαν οι ίδιοι από την κυβέρνηση), η προκήρυξη για την πώληση του ενεργητικού των ναυπηγείων. Η προθεσμία για υποβολή δεσμευτικών προσφορών θα λήγει περί τις αρχές Ιουλίου. Έχουν ρυθμιστεί όλες οι νομικές και τεχνικές εκκρεμότητες, οπότε το νέο ναυπηγείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από την επόμενη ημέρα. Η εκτίμηση των διαχειριστών είναι ότι μέχρι και την ημέρα που το ναυπηγείο θα μεταβιβαστεί στο νέο φορέα, το πολεμικό ναυτικό θα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου και να απασχολεί τους εργαζόμενους όπως και σήμερα, σε συνέχεια των ρυθμίσεων του 2014 , και ότι θα πάει στη Βουλή νέα τροπολογία για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, μετά την λήξη της τρέχουσας.

Η προκήρυξη δεν θα περιέχει όρους για ελάχιστο τίμημα, όπως είχαμε ζητήσει. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θεωρεί ότι η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου δεν διαμορφώνεται με βάση την εκτίμηση του πωλητή, αλλά από την αγορά. Δεν έγινε δεκτή επίσης η πρότασή μας να αποφασίζει σε κάθε περίπτωση η συνέλευση των πιστωτών για το αν θα κάνει δεκτή ή θα απορρίψει την πρώτη προσφορά (αν είναι περισσότερες από μία), αν αυτή θεωρηθεί μη ικανοποιητική. Έτσι, σε περίπτωση που υποβληθούν δύο και πάνω προσφορές, θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις του Ν. 4307/2014.

Μαζί με την βασική προκήρυξη για την πώληση του ενεργητικού, θα δημοσιευτεί ταυτόχρονα και δεύτερη προκήρυξη για την πώληση των γερανών και των άλλων στοιχείων της ΕΝΑΕ που βρίσκονται πάνω στη δεξαμενή Νο 5. Έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση διαιτησίας, μετά από δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε ΕΝΑΕ και ΕΤΑΔ που κρίνει ποια από τα στοιχεία αυτά ανήκουν στην ΕΝΑΕ, οπότε θα πουληθούν με ξεχωριστό διαγωνισμό και αυτά.

Η προκήρυξη για την πώληση της δεξαμενής Νο 5 και των οικοπέδων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ, δεν θα δημοσιευτεί την ίδια μέρα, αλλά κάποιες μέρες αργότερα.

Οι διαχειριστές μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σοβαροί επενδυτές που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, αυτό όμως μένει να φανεί στη λήξη της προθεσμίας για υποβολή προσφορών.

Για τη μεταφορά των συμβάσεων εργασίας στο νέο φορέα, μας δήλωσαν για μια ακόμη φορά ότι αυτό έχει κλείσει αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμούν όμως ότι το νέο Ναυπηγείο θα απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων, και επιπλέον θα χρειαστεί και άλλες προσλήψεις. Για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, συμφωνούν με τις απόψεις του νομικού μας συμβούλου ότι θα υπολογιστούν όλες με βάση την αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος για όσους έχουν την υπαλληλική ιδιότητα. Θα αποζημιωθούν δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι (υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες) ως υπάλληλοι.

Για την ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας, η ενημέρωση που έχουν είναι ότι είναι έτοιμη η τροπολογία από το Υπουργείο Εργασίας. Σε παρατήρησή μας ότι η Γενική Γραμματέας κ. Καρασιώτη μας είπε ότι περιμένει την προκήρυξη του διαγωνισμού για να προχωρήσει, δεσμεύτηκαν να ενημερώσουν τη Γ. Γραμματέα ότι η προκήρυξη θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία για την ψήφισή της. Ελπίζουμε ότι το θέμα επιτέλους θα λήξει.

Για την πληρωμή των οφειλομένων, δεν προέκυψε κάτι νέο. Εκφράζοντας την προσωπική τους εκτίμηση θεωρούν ότι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών θα εκτελέσει την απόφαση του Άρειου Πάγου όταν αυτή τελεσιδικήσει. Ως προς το θέμα αυτό ισχύουν οι ενημερώσεις του νομικού μας συμβούλου .

Συναδέλφισσες-οι,

Μπαίνουμε για μια ακόμη φορά στην “τελική” ευθεία. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν ξέρουμε εάν θα υπάρξουν προσφορές και σε ποιο ύψος θα είναι. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Αυτό όμως που ξέρουμε πολύ καλά είναι ότι οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν τα παρατάμε. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όλοι μαζί, Διοίκηση του Σωματείου και εργαζόμενοι, μέχρι το τέλος. Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται. Και με τη δική σας συμμετοχή, θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν.