Σε χαμηλά τετραμήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Φεβρουαρίου έχει υποχωρήσει η απόδοση του δεκαετούς ελληνικούς ομολόγου. Πρόκειται για μία εξέλιξη που οφείλεται στις αγορές ομολόγων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,798%, ενώ το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς, διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης. Το πενταετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 0,101%, ενώ το 15ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,055%.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για την κρίση του κορωνοϊού (PEPP) μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Από την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως και σήμερα η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ.

Την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, απ’ όπου αναμένονται περισσότερα στοιχεία για τους στόχους της ΕΚΤ σχετικά με το PEPP και τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.