Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση χειρίστηκε με σοβαρότητα μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

“Η κυβέρνηση χειρίστηκε με σοβαρότητα, με μεθοδικότητα και διορατικότητα μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα. Στήριξε την δημόσια υγεία, στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μέτρα, τα οποία προσεγγίζουν την περίοδο 2020 – 2021 τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα “Πελοπόννησος” και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι “για το 2021 τα μέτρα πλέον προσεγγίζουν τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, μία και δεν έχουν εκταμιευθεί πλήρως, αφού ένα ποσό της τάξεως των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εκκρεμεί να καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μέσα από διάφορα προγράμματα που έχουμε κτίσει συνεκτικά ως κυβέρνηση”.

O υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι: “η ύφεση συγκρατήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι κάποιοι εκτιμούσαν και προσδοκούμε ότι θα έχουμε ισχυρή ανάκαμψη το 2021”, προσθέτοντας: “Θα επιμείνω και παρά το γεγονός ότι με προκαλούν όλες οι εκθέσεις των θεσμών σε 3,6% το 2021, γιατί είμαστε οι πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις.

Το 2021 ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι θα αναπτυχθούμε με 3,8% και η Ευρώπη με 4.1%. Εμείς, με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα θα επιμείνουμε στο 3,6% ισχυρή ανάκαμψη”.

Επίσης, είπε ότι “η απασχόληση διατηρήθηκε σε σχετικά σταθερά επίπεδα και δεν είχαμε αύξηση της ανεργίας”, ενώ συμπλήρωσε ότι “υπήρξε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναβάθμιση, μέσα στην κρίση, της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, καθώς και επιτυχημένες εξόδους στις αγορές με χαμηλό κόστος δανεισμού”.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα:

“Πρώτον, ενίσχυση πληττομένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι τα μέτρα που θα έρθουν μπροστά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα τους στηρίξουν σε αυτή τη μετάβαση στο επόμενο εξάμηνο.

Δεύτερον, συνέχιση της υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών διότι θέλουμε να βοηθήσουμε πρωτίστως την μεσαία τάξη.

Τρίτον, ενίσχυση της ικανότητας του τραπεζικού συστήματος, ώστε να παράσχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ θα έχουμε και την υλοποίηση ενός νόμου που για πρώτη φορά η χώρα αντιμετωπίζει ολιστικά το ιδιωτικό χρέος και ταυτόχρονα θα έχουμε και τον ‘Ηρακλή 2′.

Τέταρτον, έχουμε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο υλοποιούμε και εφαρμόζουμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ υλοποιούμε ένα πρόγραμμα προώθησης αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Παράλληλα, η προσέλκυση επενδύσεων αναγνωρίζεται και εμφανίζεται σε καθημερινή βάση, κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Πέμπτον, είναι προτεραιότητα η συνεχής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Έκτη προτεραιότητα είναι οι έγκαιρες αξιολογήσεις των θεσμών, γιατί χρειάζεται ηρεμία με τις αγορές στην περίοδο αναταράξεων και αμφισβητήσεων.

Έβδομη προτεραιότητα είναι η ορθολογική αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων θα πάει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.