«Τρύπα» στον τουρισμό από την απουσία των Βρετανών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό αναμένεται να φέρει το νέο βρετανικό μπλόκο στη χώρα μας. Στα Μάλια του Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη έντονος προβληματισμός. Στον Λαγανά και τη Ζάκυνθο οι χειρότεροι φόβοι να επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερο, μέσα από επίσημα στοιχεία.

Και από τη Μακεδονία μέχρι τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες, ένα κύμα ανησυχίας που σηκώνουν οι ακυρώσεις Βρετανών τουριστών, μετά την απόφαση να μην μπει η Ελλάδα, στην πράσινη λίστα της χώρας τους.

Εκτός από ακυρώσεις, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών γραφείων παρατηρούν μια τάση για μεταφορά των κλεισμένων πακέτων αργότερα, με το ενδιαφέρον για νέες κρατήσεις να είναι μηδαμινό.

Για να καταλάβει κανείς τη σημασία των Βρετανών τουριστών για την Ελλάδα, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα στοιχεία του 2019. Τότε που έκαναν διακοπές 3.400.000 Άγγλοι. Ήταν το 11,2% επί του συνόλου των 31,3 εκατομμυρίων τουριστών. Τα χρήματα που άφησαν τότε οι Βρετανοί ξεπέρασαν όπως βλέπουμε τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χρήματα που το φετινό καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν. Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, το καλοκαίρι του 2019, είχαν έρθει συνολικά 470.000 Βρετανοί. Μόνο το Μάιο εκείνης της χρονιάς είχαν κάνει διακοπές 60.000 ενώ το φετινό έφτασαν από τη Βρετανία μόλις 400 τουρίστες.

Στην Κρήτη, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων, ακόμα και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, κάνουν σκέψεις με την αγωνία τους έκδηλη. Όπως μετέδωσε το MEGA, ειδικά στα Μάλια και τη Χερσόνησο, οι Βρετανοί τουρίστες είναι το «Α και το Ω» κάθε καλοκαίρι.

Τα πρώτα μαύρα σύννεφα είχαν φανεί πριν από λίγες μέρες όταν η TUI UK είχε ακυρώσεις όλα της τα πακέτα μέχρι τις 13 Ιουνίου, για Ζάκυνθο, Χαλκιδική, Κεφαλλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Κρήτη.

Η Βρετανία έχει υιοθετήσει ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των χωρών με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα. Και έτσι όσοι τουρίστες επιστρέφουν από προορισμούς που δε βρίσκονται στην πράσινη λίστα, όπως η Ελλάδα, θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 10 ημερών.

Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών δεν απέδωσαν και αυτό που όλοι είχαν στο μυαλό τους, ως το χειρότερο δυνατό σενάριο, είναι η νέα πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.