Πως θα γίνουν οι δυο νέοι διαγωνισμοί για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δυο διαγωνισμοί πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι σε εξέλιξη από χθες Σάββατο.

Ο ένας αφορά την πώληση του ενεργητικού της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) και ο άλλος το υπόλοιπο των ακινήτων των Ναυπηγείων (Ακίνητο στην περιοχή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) από την ΕΤΑΔ.

Αναλυτικότερα, μέχρι την Τετάρτη 7 Ιουλίου και ώρα 11.00 θα πρέπει να κατατεθεί από όποιον ενδιαφέρεται η δεσμευτική προσφορά για την Ελληνικά Ναυπηγεία, ενώπιον του Ειδικού Διαχειριστή. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού δεν υπάρχει ελάχιστο τίμημα και όποιος πλειοδοτήσει αποκτά την εταιρεία ελευθέρα βαρών.

Αν οι προσφορές είναι δυο και παραπάνω πλειοδότης ανακηρύσσεται όποιος έχει καταθέσει την υψηλότερη. Αν είναι μια η προσφορά αποφασίζουν οι πιστωτές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την δεύτερη προσπάθεια πώλησης των ναυπηγείων. Στην πρώτη είχε καταθέσει προσφορά η Pyletech Shipyards, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, την οποία οι πιστωτές απέρριψαν.

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο των εργαζόμενων στο Ναυπηγείο, αναφέρει ότι όπως ενημερώθηκε από τους διαχειριστές “υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σοβαροί επενδυτές που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, αυτό όμως μένει να φανεί στη λήξη της προθεσμίας για υποβολή προσφορών”.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά ακίνητο μέρος των ναυπηγείων και διενεργείται από την ΕΤΑΔ . Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού στις 28/6/2021 και ώρα 12.00 λήγει ο χρόνος υποβολής Φακέλου Δικαιολογητικών Εγγράφων Συμμετοχής για τον Ανοιχτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την Πώληση του Ακινήτου στην περιοχή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Οι Ενδιαφερόμενοι των οποίων οι Φάκελοι Δικαιολογητικών Εγγράφων Συμμετοχής θα κριθούν ότι ανταποκρίνονται στα προκαθορισμένα κριτήρια, θα κληθούν από την ΕΤΑΔ να υποβάλουν Προσφορά. Η υποβολή Προσφορών θα γίνει αποκλειστικά μέσω του ιστότοπου www.e-publicrealestate.gr κατά την ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από την ΕΤΑΔ. Η Τιμή Εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των Ευρώ 30.700.000 και το Βήμα Διαγωνισμού ορίζεται σε 5%.

Υπενθυμίζεται ότι και εδώ είναι η δεύτερη προσπάθεια πώλησης του ακινήτου. Στον πρώτο διαγωνισμό υπήρχε ελάχιστο τίμημα 55 εκατ. ευρώ και δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος.

Εικάζεται ότι η εταιρεία Pyletech Shipyards, μπορεί αυτή τη φορά να είναι ενδιαφερόμενη καθώς το τίμημα μειώθηκε αισθητά.

Όπως αναφέρουν εκτιμήσεις της αγοράς τα 55 εκατ. ευρώ (όριο του πρώτου διαγωνισμού) είναι τώρα υπεραρκετά για να αποκτήσει ένας ενδιαφερόμενος και το ακίνητο και την ΕΝΑΕ.