Αγορά Handies: Καλύτερος ο Ατλαντικός

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Commercial Manager TMC MARITIME CO.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Ως προς την αγορά των Handies, η αγορά της Ευρώπης συνέχισε να κινείται θετικά. Ωστόσο, η άνοδος των ναύλων δεν ήταν αντίστοιχη της αυξημένης ροής φορτίων. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έμειναν στα $ 17,5-18,5Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο με Scrap φορτία στα $ 18,5-19,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 17-18Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος χαρακτηρίστηκε από την απουσία φορτίων προς την άλλη πλευρά του βόρειου ατλαντικού. Όμως τα φορτία μέσα στη Μεσόγειο και τη Δυτική Αφρική βοήθησαν τους πλοιοκτήτες να διατηρήσουν τις απαιτήσεις τους στα ίδια επίπεδα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο αυξήθηκαν στα $ 24-25Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 23,5-24,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 23-23,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 31-32Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικάνικος Κόλπος συνέχισε την ανοδική του πορεία. Η ζήτηση ήταν ικανοποιητική, ιδίως για ταξίδια προς τη Μεσόγειο και τη βόρεια Ευρώπη. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκαν στα $ 18-19Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 23-25Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA παρουσίασε ανοδικές τάσεις για ακόμα μία εβδομάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ταξίδια προς το βορρά (αμερικάνικο κόλπο) με τους ναύλους να κινούνται στην περιοχή των 30Κ. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 28-29Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 31-32Κ/ημέρα.

Στην Ασία, η Άπω Ανατολή κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας ενός κενού που υπήρξε από φορτία. Αναμένεται βελτίωση της αγοράς καθώς περιμένουμε τόνωση της ζήτησης. Ο αραβικός κόλπος και η Ινδία συνέχισε να κινείται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς παρουσιάζοντας νέα αύξηση στους ναύλους. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 27-28Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 26-27Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 29-30Κ /ημέρα.

”and don’t forget to wash your hands, try to stay home and read our reports to pass time…”