Αντικειμενικές: Αυξάνονται οι τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια -Όχι επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις νέες αντικειμενικές αξίες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος.

Ο κ.Σταϊκούρας, τόνισε ότι με τις αλλαγές αυτές, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, αλλά όπως είπε, διορθώνονται αδυναμίες για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ τόνισε ότι οι νέες τιμές ζώνης δεν μεταφράζονται σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα αναπροσαρμοστούν και οι συντελεστές του φόρου.

Επισήμανε ότι η αναπροσαρμογή «γίνεται από πιστοποιημένους εκτιμητές μέσα από μια αδιάβλητη διαδικασία και διορθώνει αδικίες του παρελθόντος ενώ γίνεται δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ».

«Θα γίνει μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2022, και θα πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις», τόνισε. Όπως είπε, στο σύνολό τους οι ζώνες του αντικειμενικού φθάνουν τις 13.808.

«Μπαίνει τέλος στις ανισότητες, προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας και στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών», πρόσθεσε.

Όπως τονίστηκε, στο 55% του συνόλου των αντικειμενικών ζωνών παρουσιάζεται αύξηση, ενώ στο 24% παραμένουν αμετάβλητες.

Ειδικά για τη Μύκονο, όπως είπε, σε περιοχή όπου οι ιδιοκτήτες πλήρωναν φόρους με αντικειμενική τιμή Πλατείας Βάθη και Αγίου Παντελεήμονα (μόλις 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό!) τώρα θα δουν την Τιμή Ζώνης να εκτοξεύεται κατά 217% και να φτάνει στα 3.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Στον αντίποδα, υποβαθμισμένες περιοχές στην πρωτεύουσα αλλά και οικισμοί στην περιφέρεια που ήταν αδικημένοι φορολογικά θα πάρουν ανάσα: στα Ανω Λιόσια, σε Ζώνη με τιμή 650 ευρώ, έρχεται πτώση της τάξεως 31%, καθώς η αντικειμενική μειώνεται πλέον στα 450 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Στη Φλώρινα, μάλιστα, οι μειώσεις φτάνουν μέχρι και το 50%, αφού σε οικισμό που εντάσσεται για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών η τιμή της Εφορίας δεν αυξάνεται, αλλά αντιθέτως μειώνεται από το νέο έτος: από 600 ευρώ που ισχύει σε 300 ευρώ το τετραγωνικό.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα υπάρξουν μειώσεις κυρίως στην περιφέρεια και την ηπειρωτική χώρα.

Ειδικότερα:
– 3.478 περιοχές εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες.
– 13.808 ζώνες έχουν ανοδική τάση 8%.
– Στο 55% των ζωνών η αύξηση είναι 19,5%
– Στο 21% των ζωνών θα υπάρχει μείωση της τάξης του 14,7%
– Το υπόλοιπο παραμένει το ίδιο
– Στις 3.478 περιοχές η εικόνα είναι μικτή και θα υπάρξει αύξηση κατά 40%, με μέσο όρο 26%
ενώ στο 44% των περιοχών αυτών θα υπάρξει μείωση