Οι ΗΠΑ δωρίζουν 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Pfizer σε τρίτες χώρες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech σε άλλες χώρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «New York Times» και «Washington Post».

Ο Τζο Μπάιντεν αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, με πρώτο σταθμό τη σύνοδο των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7), που θα πραγματοποιηθεί στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από κινητοποίηση επωνύμων με αποδέκτη την G7 για τη διανομή των εμβολίων. Σε ανοικτή επιστολή, διασημότητες του θεάματος και του αθλητισμού καλούν τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ να δεσμευθούν ότι θα μοιραστούν επειγόντως με τις φτωχές χώρες τουλάχιστον το 20% των προμηθειών δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19.

Με μια αναμενόμενη δωρεά τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων δόσεων από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού και η απειλή παραλλαγμένων στελεχών, υπογραμμίζουν στην έκκλησή τους.
Έκκληση ΠΟΥ σε πλούσιες χώρες να δωρίσουν περισσότερα εμβόλια

Στα μέσα Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε τις πλούσιες χώρες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να εμβολιάσουν παιδιά και αντ’ αυτού να προσφέρουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες.