ΔΝΤ κατά Ελ Σαλβαδόρ για την υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημο νόμισμα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει το bitcoin ως παράλληλο νόμιμο νόμισμα στη χώρα εγείρει σειρά οικονομικών και νομικών ανησυχιών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελ Σαλβαδόρ, με νόμο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο της χώρας, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, με τον πρόεδρό της, Ναγίμπ Μπουκέλε, να επαινεί τα οφέλη που θα έχει για την εγχώρια οικονομία η χρήση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.

Σημειώνεται ότι το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για την λήψη δανείου ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων.

Βάσει του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, στο Ελ Σαλβαδόρ, το bitcoin θα έχει ίση θέση με το δολάριο, το οποίο υιοθετήθηκε ως επίσημο νόμισμα της χώρας πριν από 20 χρόνια.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με το ΔΝΤ εγείρει σειρά θεμάτων που απαιτούν ανάλυση.

“Η υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος εγείρει ορισμένα μακροοικονομικά, χρηματοοικονομικά και νομικά ζητήματα που απαιτούν πολύ προσεκτική ανάλυση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας με τις αρχές”, τόνισε ο Ράις, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα έχουν συνάντηση, αργότερα την Πέμπτη, με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ σχετικά με τον ψηφισθέντα νόμο για το bitcoin.