Θετικό κλείσιμο της εβδομάδας για την αγορά των Handies

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Commercial Manager TMC MARITIME CO.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Ως προς την αγορά των Handies, η αγορά της Ευρώπης ξεκίνησε ήρεμα, με μικρό αριθμό κλεισιμάτων. Προς το τέλος εβδομάδας το κλίμα βελτιώθηκε και οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 20,5-21,5Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο με Scrap φορτία στα $ 22,5-23,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 19-20Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος ανέβασε στροφές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, βελτιώνοντας τα νούμερα κυρίως για τα ταξίδια στον Ατλαντικό. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο αυξήθηκαν στα $ 24,5-25,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 24,5-25,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 23-24Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 31-32Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον Αμερικάνικο Κόλπο παρατηρήθηκε περισσότερη δραστηριότητα. Φαίνεται πως ο τομέας ακολούθησε την τάση τον μεγαλύτερο πλοίων. Επίσης, αρκετά πλοία κατευθύνθηκαν στη βόρεια Βραζιλία, μειώνοντας την προσφερόμενη χωρητικότητα της περιοχής. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκαν στα $ 19-20Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 24-25Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA διατήρησε τη δυναμική της και την ανοδική τάση των ναύλων σε όλες τις διαδρομές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ταξίδια από την Αργεντινή προς το βορρά. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 29-30Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 32-33Κ/ημέρα.

Στην Ασία η αγορά ξεκίνησε την εβδομάδα νωχελικά. Όμως, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η ζήτηση βελτιώθηκε σε Βορρά και Νότο (από την Αυστραλία), το κλίμα αντιστράφηκε και τελικά οι περισσότερες από αγορές έκλεισαν χωρίς μεταβολές, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στον αραβικό κόλπο, η αγορά έμεινε σταθερή, ενώ κάποια κλεισίματα προς την Ασία και για ταξίδια επιστροφής ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από το σύνολο. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 25,5-27Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 26-27Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 31-32Κ /ημέρα.

”and don’t forget to wash your hands, try to stay home and read our reports to pass time…”