Άνοδος για τον Ατλαντικό και τα Panamaxes

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Commercial Manager TMC MARITIME CO.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Η αγορά ξηρού φορτίου εμφάνισε παρόμοια εικόνα μ’ αυτή της προηγούμενης εβδομάδας. Τα Capes συνέχισαν να υποχωρούν, τα Panamaxes αύξησαν τα νούμερα τους και τα μικρότερα μεγέθη είχαν κέρδη στον Ατλαντικό και απώλειες στον Ειρηνικό. Έτσι, ο BDI κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 419 μονάδων και έκλεισε στις 2857 μονάδες την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

Ας δούμε, αναλυτικότερα, πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου, ξεκινώντας από τα CAPEs. Η αγορά της Ασίας παρουσίασε αυξημένη δραστηριότητα. Έτσι, οι δείκτες της περιοχής σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική γραμμή Αυστραλίας -Κίνας (C5) σημείωσε αύξηση σχεδόν 20%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα επίπεδα των ναύλων στη διαδρομή Αυστραλία -Κίνα (C5) κινήθηκαν στα 10,5-11,5 $/tn, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
Στον Ατλαντικό και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, η αγορά βελτιώθηκε, αφού εμπλουτίστηκε με αρκετά φορτία για τον Ιούλιο. Έτσι, απορροφήθηκαν πολλά πλοία από την περιοχή, αλλά και από την Ασία τα οποία μπορούσαν να προλάβουν τις ημερομηνίες. Στο βόρειο Ατλαντικό επικράτησε ισορροπία στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, ενώ τις τελευταίες μέρες μία αύξηση των φορτίων προς την Ασία ευνόησε τους πλοιοκτήτες. Έτσι, οι ναύλοι για τα ταξίδια από Βραζιλία προς την Κίνα κινήθηκαν στα 25-25,6 $/tn, κατά μ.ο. (για τη διαδρομή C3), ενώ οι ναύλοι από την Ευρώπη προς την Ασία κυμάνθηκαν στα $ 46-49Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C9) και τα Υπερατλαντικά κυκλικά ταξίδια στα $ 24-26,5Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C8).

Σχετικά με τα Kamsarmaxes, η Λατινική Αμερική κατά τις πρώτες μέρες της εβδομάδας δέχθηκε πιέσεις. Όμως, από την Τετάρτη και μετά η δραστηριότητα βελτιώθηκε αρκετά και σημειώθηκαν πολλά κλεισίματα στην αγορά. Το γεγονός αυτό βοήθησε πολύ και την Ασία με τους πλοιοκτήτες να ρίχνουν ματιές δυτικότερα. Ο Βόρειος Ατλαντικός κινήθηκε σε υψηλότερα νούμερα, λόγω της έλλειψης προσφερόμενων πλοίων και τις αυξήσεις των υπερατλαντικών ταξιδιών. Οι ναύλοι για τα ταξίδια από τη Βραζιλία προς την Άπω Ανατολή έκλειναν στα $ 29-30Κ/ημέρα (παράδοση στη Ν.Α. Ασία), από τη βόρεια ακτή της Λατινικής Αμερικής προς την Ασία στα $ 39-41Κ /ημέρα και τα Υπερατλαντικά κυκλικά ταξίδια στα $ 27-30Κ/ημέρα (παράδοση Γιβραλτάρ).
Από την άλλη πλευρά, στην Ασία η αγορά σημείωσε βελτιώσεις. Από τη μία πλευρά τα φορτία σιτηρών στο Βορρά και από την άλλη, η ελκυστική επιλογή για τους πλοιοκτήτες της Λατινικής Αμερικής (ECSA), μείωσε την προσφερόμενη χωρητικότητα και ανέβασε τους δείκτες. Οι ναύλοι για κυκλικά ταξίδια στη Ν.Α. Ασία-Άπω Ανατολή κινήθηκαν στα $ 25-28Κ /ημέρα.

Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes στη νοτιοανατολική Ασία η αγορά επέστρεψε σε κέρδη. Στην αγορά παρουσιάστηκαν περισσότερα φορτία άνθρακα, κυρίως από τις 15 του μήνα και μετά, και ταξίδια προς το βορρά να ξεπερνούν τα 30Κ. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια μεταξύ Ν.Α. Ασίας και Άπω Ανατολής μειώθηκαν στα 29-30Κ/ημέρα. Βορειότερα, η Άπω Ανατολή κινήθηκε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Υπήρξε περισσότερο ενδιαφέρον για ναυλώσεις περιόδου, ενώ αναμένονται περισσότερα φορτία για το 2ο μισό του μήνα. Οι ναύλοι των SMXs για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC κινήθηκαν στα $ 23.5-25Κ/ημέρα, για ταξίδια προς την Ινδία στα $ 29-30Κ/ημέρα και τα ταξίδια της επιστροφής (BH) στα $ 27-28Κ/ημέρα.
Στον Αραβικό Κόλπο και τη Δυτική Ινδία η αγορά παρουσίασε αυξημένα νούμερα για τα ταξίδια προς την ανατολή, ενώ τα ταξίδια προς τη δύση διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια στην Άπω Ανατολή ανέβηκαν στα $ 36,5-37,5Κ/ημέρα (από Αραβικό Κόλπο (AG) –Δυτική Ινδία (WCI)), για σύντομα ταξίδια μεταξύ Αραβικού Κόλπου –Δυτικής Ινδίας στα $ 31-34Κ/ημέρα και τα ταξίδια προς τη Μεσόγειο έμειναν στα $ 27-28Κ/ημέρα.
Στον Ατλαντικό και ειδικά ο Αμερικάνικος Κόλπος διατήρησε τη δυναμική του και παρουσίασε βελτίωση στους ναύλους, αν και η χωρητικότητα αυξήθηκε ελαφρώς. Οι ναύλοι των SMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 33,5-35Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 38-39Κ/ημέρα. Στην περιοχή της ECSA η αγορά παρουσίασε μειωμένη ζήτηση στα υπερατλαντικά ταξίδια, κρατώντας τους ναύλους στα ίδια επίπεδα. Επίσης, τα μεγαλύτερα μεγέθη της κατηγορίας φάνηκαν να επωφελούνται από τη βελτιωμένη εικόνα των Panamaxes. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια προς την Ν.Α. Ασία-Κίνα διατηρήθηκαν στα $ 20-21Κ/ημέρα + 1000-1100Κ$ ΒΒ και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Μεσόγειο / Ευρώπη) στα $ 34-35Κ/ημέρα (παράδοση Recalada).
Η αγορά της Ευρώπης ήταν ιδιαιτέρως ενεργή, με πολλά σκραπ και fertilizers φορτία. Οι ναύλοι των SMXs για τα κυκλικά-τοπικά ταξίδια κινήθηκαν στα $ 24,5-25,5Κ /ημέρα, για ταξίδια με SCRAP φορτία προς τη Μεσόγειο στα $ 25,5-26,5Κ /ημέρα και προς την Ασία στα $ 31,5-32,5Κ/ημέρα. Η αγορά στη Μεσόγειο συνέχισε την ανοδική της πορεία. Οι περισσότεροι ναυλωτές στράφηκαν σε ναυλώσεις περιόδου και η ζήτηση για φορτία τσιμέντου και ορυκτών ήταν υψηλή. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα SMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο /Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 34-35Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale /Μαύρη Θάλασσα), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 28-29Κ/ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 28-29Κ/ημέρα.