Οι Έλληνες εφοπλιστές παραγγέλνουν πλοία από τα ναυπηγεία στη Νότια Κορέα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τα ναυπηγεία στη Νότια Κορέα διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών για τα νέα πλοία των στόλων τους.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 σταθερά η Νότια Κορέα κατέχει την πρώτη θέση στις παραγγελίες από Έλληνες εφοπλιστές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, η ελληνική πλοιοκτησία κατέγραψε 49 παραγγελίες στο τρίμηνο, διοχετεύοντας κεφάλαια περίπου 2,7 δισ. δολαρίων.

Από αυτές, οι 28 κατευθύνθηκαν σε γιάρδες της Νότιας Κορέας, οι 17 στην Κίνα και μόλις δύο στην Ιαπωνία.

Οι Κινέζοι ναυπηγοί υποδέχτηκαν περισσότερες παραγγελίες για bulk carriers – τομέας που παραδοσιακά κυριαρχούν – και containerships, ενώ οι τεχνολογικά εξελιγμένες νοτιοκορεάτικες μονάδες κυριάρχησαν στους υπόλοιπους βασικούς τύπους πλοίων.

Ειδικότερα, οι Έλληνες παρήγγειλαν 19 tankers (2 στην Κίνα και 15 στη Ν. Κορέα), 11 bulkers (9 στην Κίνα και 2 στην Ιαπωνία), 10 containerships (6 στην Κίνα και 4 στην Ν. Κορέα), 8 LPG carriers (στη Ν. Κορέα) και 1 LNG carrier (στη Ν. Κορέα).

Η Νότια Κορέα διαθέτει την τεχνογνωσία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για LNG carriers και υπερ-δεξαμενόπλοια (VLCCs), ενώ τα κινεζικά ναυπηγεία ειδικεύονται κυρίως σε πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και μικρότερα δεξαμενόπλοια και ορισμένα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν μεγάλα containerships.