Βρετανία: Ανάπτυξη με ρυθμό 8,2% «βλέπει» η Συνομοσπονδία Βιομηχανιών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας μέσα στο φθινόπωρο «βλέπει» η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), παρά την ενίσχυση του πληθωρισμού αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού, για τις οποίες διαμαρτύρονται πολλές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η CBI αναθεώρησε σημαντικά τις προβλέψεις της κάνοντας λόγο για θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 8,2% φέτος και 6,1% την επόμενη χρονιά, καθώς το λίαν επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας έχει επιτρέψει το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς. Μάλιστα, για το δεύτερο μισό του έτους αναμένεται έκρηξη της κατανάλωσης και κάθετη αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Βέβαια, οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και πρώτες ύλες (και κυρίως μικροτσίπ) θα διατηρηθούν τους επόμενους μήνες προκαλώντας πρόβλημα σε κάποιες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, αλλά η CBI εκτιμά ότι τα προβλήματα αυτά θα είναι παροδικά.

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το 2022, από το 5% στο 7,25%, που θα είναι το υψηλότερο νούμερο που έχει καταγράψει η χώρα από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά η βρετανική οικονομία θα αφήσει πίσω της όλους τους μεγάλους ανταγωνιστές της, με αποτέλεσμα όχι μόνο να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά και να τα ξεπεράσει.

Βέβαια, το ρόδινο αυτό τοπίο θα μετρήσει στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της BoE, που συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα σε ένα διάστημα που η προοπτική πρόωρης αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική Fed έχει βάλει φωτιά στις αγορές. Αν και οι επενδυτές δεν αναμένουν άμεση αλλαγή στην πολιτική της τράπεζας, είναι σαφές πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων ασκεί πιέσεις στο συμβούλιο να δώσει «σήμα» για αύξηση των επιτοκίων.

Τον Απρίλιο, οι ρυθμοί ανάπτυξης διαμορφώθηκαν στο 2,3% σε μηνιαία βάση, ποσοστό που συνιστά την υψηλότερη μηνιαία άνοδο εδώ και ένα χρόνο. Την ίδια ώρα ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει αγγίξει το 3% και ο τιμάριθμος εκτοξεύτηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση το Μάιο, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 1,5% του Απριλίου.

Όσον αφορά την ανεργία ο δείκτης συνεχίζει να υποχωρεί, έχοντας φτάσει το 4,7% τον Απρίλιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω της πανδημίας έχει πέσει μόλις στο 7%, ήτοι περίπου στα δύο εκατ. εργαζομένων, που είναι μακράν ο χαμηλότερος αριθμός αφότου ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού.