Αγορά Handies: Νέα κέρδη για Ατλαντικό και Αραβικό Κόλπο-Ινδία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Commercial Manager TMC MARITIME CO.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Ως προς την αγορά των Handies, η Ευρώπη κινήθηκε σε χαμηλότερες ταχύτητες, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο τα φορτία σκραπ προς τη Μεσόγειο έσπρωξαν την αγορά σε υψηλότερα νούμερα. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 25-26,5Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο με Scrap φορτία στα $ 25-26Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 23-24,5Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος παρουσίασε έντονη δραστηριότητα, με μεγάλη ροή φορτίων προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο αυξήθηκαν στα $ 27-28Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 25-26Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 25-26Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 33-34Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αγορά στον Αμερικάνικο Κόλπο συνέχισε ανοδικά, ενώ αρκετοί ναυλωτές έψαχναν πλοία για ναυλώσεις περιόδου. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκαν στα $ 21-22Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 25-26Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA παραμείνει καλύτερη αγορά του ατλαντικού, με περισσότερα φορτία και τα νούμερα συνεχώς να ανεβαίνουν. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 31-32Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 35-36Κ/ημέρα.

Στην Ασία φαίνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά άγγιξε ταβάνι, αφού αυτή την εβδομάδα δεν σημειώθηκε περαιτέρω άνοδος αλλά οι ναύλοι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Ξεχώρισε, όμως για άλλη μία φορά ο αραβικός κόλπος και Ινδία που παραμένουν ισχυροί με μεγάλο αριθμό φορτίων ρυζιών και κλεισιμάτων σε υψηλότερα επίπεδα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 25,5-27Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 26-27Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 30-31Κ /ημέρα.

”and don’t forget to wash your hands, try to stay home and read our reports to pass time…”