Η Ευρώπη λαμβάνει σήμα κινδύνου για την παραλλαγή «Δέλτα»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Προειδοποίηση της απειλής που συνεπάγεται η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα έστειλε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με το οποίο η παραλλαγή Δέλτα θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες.

Η μετάλλαξη, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, θεωρείται πιο μολυσματική από το στέλεχος Άλφα και θα μπορούσε να ανακόψει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της πανδημίας. Αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% των νέων περιπτώσεων στην Ιρλανδία και σε τμήματα της Γερμανίας, ενώ σε τοπικά σημεία όπως η Λισαβόνα, το ποσοστό είναι πάνω από 60%.

Στο μεταξύ η Ινδία ανακοίνωσε χθες ότι μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία και είπε ότι έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες. Η μετάλλαξη, που προσωρινά έχει την ονομασία “Delta Plus”, βρέθηκε σε 16 περιπτώσεις στην πολιτεία της Μαχαράστρα, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Ρατζές Μπουσνάν σε συνέντευξη Τύπου. Το υπουργείο είπε ότι η Delta plus παρουσίασε αυξημένη μεταδοτικότητα και συμβούλεψε τις πολιτείες να αυξήσουν τα τεστ.

Τι αναφέρει το ECDC

Σε προειδοποίησή του το ECDC δήλωσε ότι είναι πιθανό η παραλλαγή «να κυκλοφορήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν έχουν προτεραιοποιηθεί για εμβολιασμό».

«Υπολογίζουμε ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη», ανέφερε το ECDC.

Η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη κυριαρχήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανό να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις χώρες τους. Αξιωματούχοι, ωστόσο, αναφέρουν πως δεν έχουν ακριβή εικόνα για την επικράτησή του, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού γενετικής ανάλυσης σε πολλές χώρες.

Η παραλλαγή Δέλτα αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, την ίδια ώρα όμως τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού πέφτουν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου στα χαμηλότερα επίπεδα από το περασμένο καλοκαίρι.

Ποιος ο κίνδυνος της επικράτησης

Ο κίνδυνος για την Ευρώπη τώρα είναι να μην επαναληφθεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε στις αρχές του έτους, όταν οι περιορισμοί είχαν μειώσει τους επιδημιολογικούς δείκτες έως ότου ένα άλλο στέλεχος, η παραλλαγή Άλφα, εξαπλώθηκε γρήγορα ανατρέποντας την ισορροπία. Το στέλεχος Άλφα πυροδότησε ένα νέο κύμα λοιμώξεων και άλλο ένα κύκλο περιορισμών στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

«Τα σενάρια μοντελοποίησης δείχνουν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της αυστηρότητας των μη φαρμακευτικών μέτρων που ίσχυαν στην ΕΕ / ΕΟΧ στις αρχές Ιουνίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γρήγορη και σημαντική αύξηση των ημερήσιων περιπτώσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στους κάτω των 50 ετών, με σχετική αύξηση στις νοσηλείες και θανάτους, πιθανώς φτάνοντας στα ίδια επίπεδα του φθινοπώρου του 2020 εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα», αναφέρει το ECDC.

Η διαφορά που φέρνει αέρα αισιοδοξίας

Σημαντική διαφορά, ωστόσο, με την κατάσταση στις αρχές του έτους αποτελεί το γεγονός ότι όλες οι χώρες της ΕΕ «τρέχουν» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, που σημαίνει ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι προστατεύονται τουλάχιστον εν μέρει. Σε ολόκληρη την ΕΕ, σχεδόν το 48% έχει έναν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Το ECDC τόνισε όμως ότι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση είναι πιο ευάλωτοι στο στέλεχος Δέλτα σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές και ότι οι δεύτερες δόσεις πρέπει να χορηγούνται «εντός του ελάχιστου επιτρεπόμενου διαστήματος».

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας της παραλλαγής Δέλτα, ορισμένα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρουν λόγο ελπίδας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Τα νέα κρούσματα Covid αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Φεβρουάριο. Δεν υπήρξε, ωστόσο, και αντίστοιχη αύξηση στις νοσηλείες ή στους θανάτους.

Ενώ υπάρχει μια υστέρηση μεταξύ των αυξήσεων των θετικών τεστ και των θανάτων, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να σπάσει τη σχέση μεταξύ των δύο και ότι η κατάσταση δεν θα είναι εκτός ελέγχου όπως πριν.

Στο στόχαστρο της παραλλαγής οι ανεμβολίαστοι

Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα είναι οι ανεμβολίαστοι.

Για την παραλλαγή Δέλτα η οποία εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ, συνιστώντας ιδιαίτερη απειλή για τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους προειδοποίησαν επίσης τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν, το στέλεχος Δέλτα μπορεί να επικρατήσει στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

«Η παραλλαγή Δέλτα είναι επί του παρόντος η μεγαλύτερη απειλή στις ΗΠΑ για την προσπάθειά μας να εξαλείψουμε τον Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Άντονι Φάουτσι. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις νότιες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Λουιζιάνας, της Αλαμπάμα και του Μισισιπή, μπορούν να δημιουργήσουν μια Αμερική χωρισμένη στα δύο.

«Οι μη εμβολιασμένοι θα είναι εκείνοι που θα μολυνθούν από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, προσθέτοντας: «Εάν δεν πείσουμε ένα μέρος της ομάδας των σκεπτικιστών και των αρνητών για το νόημα του εμβολιασμού, δεν θα επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης. Όποιος δεν εμβολιαστεί, αργά ή γρήγορα θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα».

Στο ίδιο μήκος και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) προειδοποίησε για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα μέσα στους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη.

Επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό, είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ