Ο ΠΟΫ αναμένεται να εγκρίνει άλλα δύο εμβόλια κατά του Covid-19 μέσα στο καλοκαίρι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) έχει λάβει αιτήματα από τουλάχιστον τρεις εταιρείες παρασκευής εμβολίων, για να εγκρίνει τα σκευάσματά τους για κατεπείγουσα χρήση, ελπίζοντας ότι θα δώσει την έγκρισή του σε τουλάχιστον ένα ή δύο από αυτά εντός του καλοκαιριού.

Η Μαριάντζελα Σιμάο, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, αρμόδια για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, δεν διευκρίνισε ποια εμβόλια εξετάζονται αυτήν την περίοδο. Μέχρι στιγμής ο ΠΟΫ έχει δώσει έγκριση στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sinopharm και Sinovac.

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «παγκόσμια αποτυχία που υπογραμμίζει τις αδικίες» την ανικανότητα του κόσμου να παράσχει αρκετά εμβόλια για τις φτωχές χώρες.

«Δεν φταίει η διστακτικότητα (σ.σ. απέναντι στα εμβόλια). Φταίει η έλλειψη εμβολίων. Και η κατάσταση σε πολλές φτωχές χώρες, ιδίως στην Αφρική, είναι πολύ ανησυχητική. Δεν υπάρχουν εμβόλια. Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραδόσεις ή για δυνατότητες απορρόφησης, όταν δεν υπάρχουν εμβόλια», τόνισε.