Μελέτη: Θετικά αποτελέσματα από το συνδυασμό Pfizer και Astrazeneca

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 1 λεπτό

Καλή προστασία έναντι του κορωνοϊού προσφέρει η χορήγηση διαφορετικών εμβολίων ως πρώτη και δεύτερη δόση, σύμφωνα με νεότερα αποτελέσματα έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λεγόμενη δοκιμή Com-Cov διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός χορήγησης μίας δόσης από το εμβόλιο της AstraZeneca και μίας από το σκεύασμα της Pfizer προσφέρει επαρκή προστασία, όπως και η διπλή χορήγηση του ίδιου εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός πρώτης δόσης από το εμβόλιο της AstraZeneca και δεύτερης από της Pfizer προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων σε σύγκριση με την αντίστροφη αλληλουχία του συγκεκριμένου συνδυασμού.

Αμφότεροι αυτοί οι συνδυασμοί προκαλούν μεγαλύτερη παραγωγή αντισωμάτων από τη χορήγηση δύο δόσεων της AstraZeneca.

Η πιο ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων προκαλείται από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και η τα περισσότερα Τ-λεμφοκύτταρα από την πρώτη δόση με AstraZeneca και τη δεύτερη με Pfizer.

Πάντως ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ είπε ότι αν και τα πορίσματα της μελέτης μπορεί να αποδεχθούν πολύτιμα σε περιπτώσεις χωρών με λίγες ποσότητες εμβολίων, στη Βρετανία δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η επιτυχημένη στρατηγική χορήγησης δύο δόσεων του ίδιο σκευάσματος, με διαφορά οκτώ ή 12 εβδομάδων ανάλογα με την ηλικία.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης δοκίμασαν τους συνδυασμούς των εμβολίων σε 850 εθελοντές άνω των 50 ετών, με τις δεύτερες δόσεις να χορηγούνται τέσσερις εβδομάδες μετά από την πρώτη.