Βρετανία: “Ελευθερία” στα ταξίδια μέχρι τις 28 Ιουλίου στους πλήρως εμβολιασμένους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται – μέχρι τις 26 Ιουλίου – να καταργήσει την 10ήμερη καραντίνα στους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς ταξιδιώτες, που επιστρέφουν από τις χώρες της πορτοκαλί λίστας (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα), σύμφωνα με δημοσίευμα στο The Times.

Το μέτρο αυτό σε πρώτο στάδιο θα ισχύσει μόνο για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό σύστημα υγείας NHS. Στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες που θα διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί παραθεριστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή NHS για να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Με τη συμφωνία αυτή, όλες οι χώρες της ΕΕ θα αποδέχονται την εφαρμογή του συστήματος υγείας NHS που πιστοποιεί το καθεστώς εμβολιασμού κάθε κατοίκου του Ην. Βασιλείου και ταυτόχρονα οι βρετανικές αρχές θα αποδέχονται το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid19.

Η εφαρμογή NHS θα αποδεικνύει επίσης την υγειονομική κατάσταση Covid των ταξιδιωτών μέσω τεστ, δίνοντας τη δυνατότητα να πάνε σε χώρες που επιτρέπουν ταξίδια χωρίς καραντίνα υπό την προϋπόθεση ενός αρνητικού τεστ PCR, όπως η Ισπανία.

Προς το παρόν, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες που έχουν επιλέξει να αποδεχθούν την εφαρμογή NHS ως πιστοποιητικό εμβολίου.

Το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών μέχρι τις 26 Ιουλίου θα δώσει την ευκαιρία στις οικογένειες να κλείσουν διακοπές στο εξωτερικό μετά από 16 μήνες περιορισμών.