Χαρδαλιάς: Μόνο με καθήμενους από Πέμπτη οι χώροι διασκέδασης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μόνο με καθήμενους και με βάση τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης θα λειτουργούν από την Πέμπτη 8 Ιουλίου οι χώροι διασκέδασης (εστίαση, μπαρ, καφέ), όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή ελήφθη με στόχο να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊού στις νεότερες ηλικίες, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα, και για να περάσουμε όλοι ένα καλύτερο καλοκαίρι.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και οι κυρώσεις για τους παραβάτες αυστηρές, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή αναστολής της λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, στην πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από την επομένη της παράβασης και για επτά ημέρες.

Στη δεύτερη παράβαση, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ και η επιχείρηση σφραγίζεται επίσης από την επόμενη και για επτά ημέρες, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει τρίτη παράβαση της ίδιας επιχείρησης αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση ελήφθη καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αλματώδης αύξηση των νέων κρουσμάτων, ενώ σύμφωνα με τις ιχνηλατήσεις αυτά εντοπίζονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και διαπιστώνεται ότι προέρχονται από τους χώρους διασκέδασης, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες ημέρες ο μέρος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί στα 27 έτη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε ακόμη ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και αναμένεται να κυριαρχήσει, καθώς είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη.

Σημείωσε ακόμη ότι το 99% των σοβαρών περιστατικών που καταλήγουν αφορά συνανθρώπους μας που είναι ανεμβολίαστοι και στο πλαίσιο αυτό παρότρυνε όλους, και κυρίως τους νέους να εμβολιαστούν άμεσα. Συνέστησε ακόμη στους νεότερης ηλικίας να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί αποφεύγοντας τις πολλές συναναστροφές μαζί τους, αλλά και να κάνουν self test πριν και μετά από συναθροίσεις.